ABB dokončila rekonstrukci haly za 180 milionů korun a zaměstnala dalších sto lidí

Brno, 24. května 2012 (MEDIAFAX) - Společnost ABB dokončila rekonstrukci haly pro výrobu rozvaděčů pro vysoké napětí v brněnském závodě za 180 milionů korun, čímž se zvýší objem výroby o více než 30 procent a společnost tak zaměstnala dalších sto lidí. Společnost halu slavnostně otevřela ve čtvrtek.

Graf-rust-01

Stoosmdesátimilionová investice zahrnovala nejen rekonstrukci uvolněných prostor, ale také nový koncept uspořádání výrobních a skladovacích prostor, doplnění výrobních a skladovacích technologií. Současná rozloha výroby rozváděčů tak dosáhla téměř 17 tisíc metrů čtverečních a byla tak zvýšena o 5 tisíc metrů čtverečních.

V Evropě jsou pouze dvě místa, kde ABB vyrábí vzduchem izolované rozváděče pro vysoké napětí, a to právě závod v Brně a závod v Dalmine v Itálii. Investice společnosti ABB je významná nejen pro brněnský závod, ale také pro celý energetický průmysl v České republice. Kromě zvýšení zaměstnanosti vedla také k dalšímu nárůstu exportu z brněnského závodu a k posílení aktivit v oblasti vývoje a výzkumu.

"Tato významná investice do výroby rozváděčů pro vysoké napětí nám umožňuje posílit vedoucí postavení na trhu výrobků pro přenos a distribuci elektrické energie, ale také nové možnosti a zvýšení intenzity výzkumných a vývojových činností v této oblasti," prohlásil Jiří Potěšil, ředitel divize ABB Výrobky pro energetiku, podle kterého se jednalo nejen o rozšíření výrobní linky, ale i výraznou automatizaci výroby komponentů.

Výrobní závod ABB v Brně vyrábí primární vzduchem izolované rozváděče pro vysoké napětí řady UniGear pro většinu evropských trhů a pro vybrané trhy na Blízkém východě a v Severní Americe. Investice přinesla zcela nové rozložení výroby, umožňující ABB zvýšit produktivitu, a tím i konkurenceschopnost rozváděčů UniGear. Očekávaný nárůst obratu o jednu miliardu korun ročně bude především díky exportu.

ABB je přední světovou firmou působící v oblasti energetiky a automatizace. Umožňuje zákazníkům ze sféry průmyslu a výroby a distribuce energií zlepšit jejich výkonnost při současném snížení dopadu jejich činností na životní prostředí. ABB má kolem 130 tisíc zaměstnanců přibližně ve sto zemích světa. V České republice působí na osmi místech a zaměstnává více než 3 000 lidí.

Filip Sušanka

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...