Na stavebním veletrhu vyroste v přímém přenosu pasivní dům

Brno, 21. dubna 2012 (MEDIAFAX) - V úterý začnou na brněnském výstavišti Stavební veletrhy, v jednom z pavilonů mimo jiné vyroste i zcela nový pasivní dům. Informovali o tom pořadatelé veletrhů. "Pro letošní Stavební veletrh jsme přichystali zcela ojedinělý projekt, jehož cílem je ukázat, že se pasivní domy dají stavět rychle a za téměř stejné náklady jako běžné domy. Přímo na veletrhu v pavilonu V totiž během čtyř dnů postavíme plně funkční pasivní domek," přiblížil Jan Bárta, ředitel Centra pasivního domu.

pasivni_domek

"Stavět tu budeme i dílčí ukázkové zdi z různých konstrukčních materiálů vhodných pro nízkoenergetické a pasivní domy. Do projektu se zapojí také naši členové a další partneři, kteří budou mít na starost nejen samotnou realizaci, ale i odborný komentář pro diváky. Návštěvníci tak získají úplný přehled o tom, jak například osadit energeticky úsporná okna, nebo jakou vybrat izolaci," doplnil Bárta.

Hotovou stavbu chtějí pořadatelé vydražit na aukčním serveru, cena bude začínat od jedné koruny a novému majiteli bude sloužit jako rekreační domek nebo malá kancelář. Základem mobilního domku s plochou 3,5 x 7,5 metrů a výškou tři metry bude nosná konstrukce z prefabrikovaného systému Novatop. Buňka bude uvnitř členěna na obytnou část s kuchyňskou linkou a sociální zázemí. Nebude chybět ani systém řízeného větrání s rekuperací, který zajistí neustálý přísun čerstvého vzduchu a výrazně sníží náklady na vytápění. Ohřev teplé vody pak zajistí elektrický průtokový ohřívač a v případě extrémních mrazů bude připraven elektrický přímotop. Celý interiér bude v barvě smrkového dřeva, bytový architekt Marek Kindl proto zvolil nábytek na míru v kontrastní šedé barvě. Do té bude laděna jak kuchyňská linka s pracovní deskou, tak i modulový nábytek do jídelní i obývací části z vysoce kvalitního umělého ratanu.

pasivni_domek_pruh

Součástí doprovodného programů veletrhů bude také hned několik přednášek věnováno úsporám energií, energeticky úsporném stavěni i bydlení. Uskuteční se např. konference Budovy s téměř nulovou spotřebou energie, seminář Pasivní domy v teorii, praxi a životě, nebo konference Efektivní využití energie v budovách a komplexech budov. Na programu je seminář Inteligentní budovy či mezinárodní symposium Mosty 2012. V plánu jsou také ukázky protipovodňových opatření v bazénu před pavilonem Z nebo salon obchodních příležitostí Kontakt - Kontrakt 2012.

Mezinárodní stavební veletrh IBF a Mezinárodní veletrh technických zařízení budov SHK Brno se na brněnském výstavišti uskuteční 24. - 28. dubna 2012. Ve stejném termínu proběhne také Mezinárodní veletrh nábytku a interiérového designu Mobitex. Souběžně se konají i Mezinárodní veletrh komunálních technologií a služeb Urbis Technologie, Mezinárodní veletrh investičních příležitostí, podnikání a rozvoje v regionech Urbis Invest a Mezinárodní veletrh techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí Envi Brno. Končí však o den dříve, tedy 27. dubna.

Libor Popela, foto: Pasivní domek, Architektonická kancelář Křivka

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...