Stylové novinky i přístroj pomáhající nevidomým číst, to byl veletrh Opta

Brno, 26. února 2012 (MEDIAFAX) - Na brněnském výstavišti v neděli odpoledne skončil veletrh oční optiky Opta. Jeho návštěvnost překročí podle předběžné závěrečné zprávy veletrhu pět tisíc lidí. Akce se zúčastnilo celkem 143 vystavujících firem z 20 zemí, které si pronajaly výstavní plochu 3081 metrů čtverečních. Celková návštěvnost podle pořadatelů překročí pět tisíc lidí, kdy zahraniční návštěvníci přijeli ze 13 zemí, především ze Slovenska. Na celkové návštěvnosti se podíleli více než 10 procenty. Veletrh představil novinky v oblasti péče o zrak včetně zařízení umožňující nevidomým číst jakékoliv tiskoviny.

bryle_opta

Přehlídka výrobků a služeb určených k péči o zrak soustředila na jediné místo nabídku více než 300 značek. Dokumentovala aktuální módní trendy, k nimž patří retro styl, návrat ke klasickým tvarům v kombinaci s odvážnější barevností a jemnou zdobností nebo důraz na autenticitu a přírodnost.

Stále populárnější jsou obměnitelné obruby, ve kterých lze střídat komponenty podle aktuální nálady nebo barevného ladění celkového outfitu. Vedle nových kolekcí obrub a slunečních brýlí pro sezonu 2012 v nabídce vystavovatelů nechyběly ani dokonalejší brýlové čočky a jejich úpravy nebo přístrojová technika pro optiky, optometristy a oftalmology. Novinkou ročníku byla soustředěná prezentace všech sedmi středních a vysokých škol z ČR s výukou v oboru.

Zvýrazněné téma Low Vision a senioři přitáhlo pozornost k sortimentu určenému osobám se silným zrakovým postižením. Ten je v očních optikách často opomíjen, přestože jde o zboží, po kterém u stárnoucí populace stále roste poptávka. Mezi speciálními optickými pomůckami se objevila řada novinek, mj. také čtecí zařízení ReadEasy+, které nevidomým umožňuje četbu jakýchkoli tiskovin a dokumentů už i v českém jazyce.

Druhé zvýrazněné téma, a to kontaktní čočky odráželo vývoj kontaktologie v posledních patnácti letech i oblibu kontaktních čoček pro příležitostné i pravidelné nošení. Doprovodný program se věnoval také ožehavým otázkám jako internetový prodej kontaktních čoček a jeho zdravotní rizika nebo zavedení preskripce kontaktních čoček.

18. mezinárodní veletrh oční optiky, optometrie a oftalmologie Opta se na brněnském výstavišti konal 24. až 26. února 2011. V roce 2011 se veletrhu zúčastnilo celkem 153 firem z 20 zemí. Jejich expozice zabraly plochu více než 3600 metrů čtverečních. Na výstaviště si tehdy našlo cestu 5126 odborných návštěvníků, z toho přes 500 jich bylo ze zahraničí.

Libor Popela, foto: BVV

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...