Pokud úřady nepovolí Bauhaus v Brně-Ivanovicích, zažalují Rakušané ČR o 2,2 miliardy

Brno, 9. prosince 2011 (MEDIAFAX) - Evropská obchodní skupina Bauhaus bude v případě zmaření své investice v Brně-Ivanovicích hájit své zájmy prostřednictvím mezinárodní arbitráže. V pátek to řekl mluvčí společnosti Tomáš Hanzlík s tím, že řetězec bude po státu požadovat náhrady v přepočtu za 2,2 miliardy korun. Bauhaus je podle mluvčího odhodlán uplatňovat vůči České republice náhradu škody ve výši 2,242 miliardy korun v případě úplného zmaření investice do nového obchodního centra v Brně-Ivanovicích. Hobbymarket přitom již téměř měsíc stojí na předměstí Brna připravený ke spuštění prodeje, firma také ještě před vánocemi navezla do objektu veškerý sortiment zboží.

Penize-eura-stos-02

"Odeslali jsme ministerstvu pro místní rozvoj žádost o přešetření postupu stavebního úřadu, který rozhodl, že neprovede kolaudaci již zcela dokončené stavby. Zároveň ministerstvo upozorňujeme na škody vznikající protiprávním postupem úřadu," řekl Hanzlík.

Bauhaus se k činu odhodlal poté, kdy Městský soud v Praze prostřednictvím mimořádného přiznání odkladného účinku žaloby "fakticky znemožnil společnosti Bauhaus řádně užívat novou budovu prodejny, která byla postavena v souladu s platnými právními předpisy České republiky".

Stavební úřad pak na základě zářijového rozhodnutí soudu a dopisu ministerstva pro místní rozvoj rozhodl, že neprovede kolaudaci již zcela dokončené stavby. "Chybným postupem stavebního úřadu tak vzniká investorovi soustavně narůstající škoda. Tento postup stavebního úřadu je protiprávní, protože z žádného ustanovení zákona nevyplývá, že by stavební úřad mohl z popsaného důvodu odepřít vydání kolaudačního souhlasu," prohlásil Hanzlík.

Soud podle mluvčího Bauhausu přitom o odkladném účinku žaloby rozhodl, aniž by stavebníka přizval jako účastníka řízení a umožnil mu tak řádným způsobem uplatnit svá práva.

Vzhledem k tomu, že od 20. září soud ve věci nijak dále nepokročil, jde z pohledu řetězce Bauhaus o bezprecedentní poškozování jeho práv, což je v právním státě nepřípustné. "Tento závěr podporuje i fakt, že u Městského soudu v Praze byly ve stejném období proti obchodnímu centru podány dvě prakticky shodné žaloby – jedné z nich soud odkladný účinek nepřiznal, neboť pro to neshledal důvody, přičemž stavebníka jako osobu zúčastněnou na řízení do řízení přibral," konstatoval Hanzlík. Dodal, že druhé žalobě přitom stejný soud odkladný účinek přiznal, avšak stavebníka jako osobu zúčastněnou na řízení v rozporu se zákonem opominul do řízení přibrat.

Stavebník Heršpická – správa nemovitostí i společnost Bauhaus jsou podle Hanzlíka připraveni bránit svoje legitimní nároky a uplatňovat vzniklou škodu jak na základě českého vnitrostátního práva, tak na základě mezinárodní dohody o podpoře a ochraně investic, která je uzavřena mezi Českou republikou a Rakouskem, kde sídlí vlastník stavebníka, a to prostřednictvím mezinárodní arbitráže vedené proti České republice. Hanzlík zároveň upozornil, že v případě zmaření investice by přišlo o práci 150 lidí, které Bauhaus zaměstnává a kteří mají pracovat v novém obchodním centru.

Podle mluvčího řetězce stavebník při budování nového obchodního centra v Brně-Ivančicích vždy postupoval podle platných právních předpisů a disponoval veškerými potřebnými doklady a oprávněními ke stavbě. "Jejich zpětné zpochybňování v době, kdy je stavba již zcela dokončena a zčásti zkolaudována, zavádí v prostředí České republiky zásadní právní nejistotu, kterou zahraniční investor není ochoten v demokratickém státě, který je členem EU, za žádných okolností akceptovat,"zdůraznil Hanzlík.

Stavbu ivanovického Bauhausu provázejí od počátku protesty části místních obyvatel. Těm zejména vadí, že je nikdo nepřizval při povolování stavby hobbymarketu jako účastníky stavebního řízení. U českých soudů pak zástupci části obyvatel Ivanovic spolu s ekologickou organizací Nesehnutí zatím podávají návrhy na soudní prohlášení marketu za černou stavbu a spuštění provozu obchodního domu tak úspěšně blokují.

Jiří Nováček

Související články:

Komentáře 

 
+2 #1 Petr S. 2011-12-13 16:04
Ač pravověrný "Brňák", fandím BAUHAUSu, aby podal žalobu a konečně se domohl otevření nového OC. Vždyť to znamená zlepšení služeb lidem a konkurenci.
Již i BAUMARKT v Globusu provedl celkovou rekonstrukci svého centra - určitě pod vlivem budoucí konkurence.
A občanské sfružení jako Nesehnutí, Děti Země a jiné vůbec nepřipustit jako účastníky stavebního řízení. To jsou vyloženě škodící spolky. Jakým právem vůbec vystupují za ostatní občany ?!
Ale to už je obehraná deska. Měla jim být (a soudům, které jim poskytly slyšení a rozhodli) předepsána úhrada za zvýšené náklady (tak jao už v případě mimoúrovňové křižovatky Hlinky/Bauerova a jiné stavby, které svými nesmyslnými protesty prodražily. ...
 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...