MSV: Firmy prý v čistotě vzduchu dbají více na své výrobky než na zaměstnance

Brno, 4. října 2011 (MEDIAFAX) - Společnosti prý v čistotě vzduchu dbají více na své výrobky, zaměstnanci obvykle dýchají horší vzduch. V úterý na strojírenském veletrhu v Brně TO sdělil Robert Suchý, obchodní ředitel společnosti Camfil Farr, která vyrábí a dodává čisticí filtry. "Firmy ohledně čistoty vzduchu bezesporu dbají zatím více na své výrobky a na samotný výrobní proces. Ten samotný výrobní proces je chráněn, ale už ne pracovníci," uvedl Suchý.

Manazer-na-vzduchu

Podle něj existují místa, například mikroelektronická výroba, kde je chráněný celý prostor, tedy i tam, kde se pohybují zaměstnanci. Oni sami se tak pohybují v superčistém prostředí "a mají možnost si osm hodin čistit plíce a pohybovat se v opravdu kvalitním čistém filtrovaném prostoru," uvedl ředitel. Na druhou stranu ale existuje spousta firem, kde je proces výroby od pracovníků oddělený. V těchto případech je ale chráněn proces výroby, ale už ne pracovníci.

"I když ten filtrační proces je několikastupňový. Firmy jsou nuceny začít někde na té první vstupní ventilační jednotce, aby zabezpečily kvalitu na konci. Tak už na té vstupní ventilační jednotce jsou nuceny dát kvalitní filtraci. V tu chvíli mají výhodu i ti lidé uvnitř. Ale pak je další stupeň filtrace pro samotný proces, která je zdokonalená," nastínil Suchý.

Situace by se podle něj mohla zlepšit pouze zásahem legislativy. Jinak se nic nezmění. "Jsou to nějaké investice, které se nevrátí přímo, dejme tomu v množství výrobků nebo v kvalitě. Mohou se ale vrátit v produktivitě. Protože lidé, kteří jsou chránění a pracují v tom dobrém prostředí, cítí se líp a jsou zdraví, nemají problémy. Proto by ty firmy měly mít zájem věnovat se i ochraně lidí," uzavřel Suchý.

V pořadí 53. Mezinárodní strojírenský veletrh se v Brně koná od 3. do 7. října 2011. Na akci vystavuje přibližně 1600 firem. V roce 2010 přijelo na brněnské výstaviště vystavovat 1457 firem, jejich expozice zabraly plochu o rozloze přes 42 tisíc metrů čtverečních. Na výstaviště si tehdy našlo cestu více než 71 tisíc návštěvníků.

Libor Popela

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...