Evropská unie dostane lekci z obnovitelných zdrojů energií, myslí si Nečas

Praha, 3. října 2011 (MEDIAFAX) - Česko dostalo z oblasti obnovitelných zdrojů energií lekci ze strany fotovoltaiky, Evropská unie dostane také lekci. Premiér Petr Nečas (ODS) to sdělil v pondělí na sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR v rámci strojírenského veletrhu v Brně (MSV).

energie_obnovitelna250

"Chceme vyváženou, energetické koncepci, která bude vycházet z našich konkrétních podmínek. Nechceme podléhat žádným módním vlivům a módám, aniž se jedná o ústup od jaderné energie nebo mytizování obnovitelných zdrojů energie jako plnohodnotné náhrady klasických zdrojů energie," sdělil Nečas.

"Na druhou stranu jsme si vědomi, že musíme reagovat na současnou situaci. Že je naprosto nezbytné diverzifikovat zdroje a přepravní trasy těch energetických komodit, které nejsou na našem území. Současně nemůžeme zvyšovat svoji energetickou závislost na zahraničí," doplnil.

Jak dále premiér uvedl, velmi problematické je oblast obnovitelných zdrojů energie. "To je něco, před čím bychom se měli být velmi na pozoru. Na druhé straně jsme tady limitováni závazky, které máme jako členové Evropské unie. To znamená zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie. Já chci zdůraznit, že my v tomto nebudeme nijak přehnaně ambiciózní. Po té lekci, kterou jsme obdrželi v poslední době například s fotovoltaikou je to dostatečně výmluvné. I v evropském měřítku mám za to, že i Evropská unie z hlediska obnovitelných zdrojů energie jisté lekce obdrží," konstatoval Nečas.

53. Mezinárodní strojírenský veletrh se v Brně koná od 3. do 7. října 2011. V roce 2010 přijelo na brněnské výstaviště vystavovat 1457 firem, jejich expozice zabraly plochu o rozloze přes 42 tisíc metrů čtverečních. Na výstaviště si tehdy našlo cestu více než 71 tisíc návštěvníků.

Libor Popela

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...