Soud v Praze zakázal pokračování stavby Bauhausu v Ivanovicích

Brno, 22. září 2011 (MEDIAFAX) - Městský soud v Praze vydal usnesení, jehož praktickým důsledkem je zákaz v pokračování stavby v Ivanovicích na Brněnsku. Ve čtvrtek to řekla Petra Šterbáková-Täuberová ze sdružení Klidné Ivanovice, které je účastníkem řízení.

Soud nyní bude prověřovat podezřelý certifikát, podle něhož firma staví. Bauhaus nyní musí počkat na verdikt soudu a nesmí zatím hobbymarket dokončit ani provozovat. Šterbáková-Täuberová to označila za významný zvrat v celém procesu. Než soud rozhodne o osudu podezřelého dokumentu, nesmí být obří hobbymarket dokončen ani provozován.

"Přelomové usnesení vítáme. Soud jednal správně, když předběžným opatřením chrání práva obyvatel a obyvatelek Ivanovic. Úřady doteď jen přihlížely nezákonnému postupu firmy," konstatovala Šterbáková-Täuberová.

Autorizovaný inspektor Milan Teigiser vydal podle aktivistů certifikát na výstavbu Bauhausu v Ivanovicích utajeně a v rozporu se zákonem mimo jiné obešel majitele a majitelky sousedních rodinných domů i organizace hájící životní prostředí v Ivanovicích.

Ivanovická radnice a brněnský magistrát nyní mají povinnost zajistit, aby Bauhaus usnesení soudu neporušil. "Vyzýváme oba úřady, aby na chování firmy pečlivě dohlédly," řekl soused vznikajícího hobby marketu František Pešl. "Stavební úřad navíc nesmí za této situace stavbu zkolaudovat – bylo by to v naprostém rozporu se zákonem," doplnila právnička Jana Kravčíková z advokátní kanceláře Šikola a partneři, která místní obyvatele zastupuje.

Firmě však podle aktivistů pomohl k černé stavbě špatný zákon, který umožňuje investorům koupit si náhražku stavebního povolení a ignorovat práva místních lidí. Ministerstvo pro místní rozvoj v řešení této situace – kterou za vážnou považuje i úřad ombudsman zaspalo. "Ministr Jankovský a náměstek Kalous musí konečně začít řešit neudržitelnou situaci s divokým vydáváním stavebních certifikátů v Česku," tvrdí Milan Štefanec z Nesehnutí.

Na ministerstvu podle něj leží již více než dva roky několik desítek stížnosti občanů a občanek i obcí na práci autorizovaných inspektorů. "Ministerstvo o nezákonnostech páchaných autorizovanými inspektory ví, přesto však nevyužívá svých pravomocí k tomu, aby takové jednání postihoval. Tím přispívá k pocitu beztrestnosti u inspektorů a podporuje tak další porušování zákona," dodal Štefanec.

Ministerstvo pro místní rozvoj se proti výrokům Štefance ohradilo. "Případ dlouhodobě sledujeme, můžeme však konat pouze v rozsahu daném zákonem. Představa aktivistů, že ministerstvo je cosi jako deus ex machina, který zasáhne, kdykoli se mu zlíbí, je velmi pochybná," řekl Miroslav Kalous. Ministerstvo pro místní rozvoj podle něj předložilo vládě rozsáhlou novelu stavebního zákona, která mimo dalších změn také velmi důkladně zpřesňuje postavení autorizovaných inspektorů, jejich práva i možnosti občanů se proti jejich rozhodnutí odvolat. Zákon by mohl platit již v polovině příštího roku. "Jestli tady někdo zaspal, tak to rozhodně není naše ministerstvo," upozornil Kalous.

Areál hobbymarketu Bauhaus má vzniknout areál o rozloze čtyř hektarů, do něhož má denně přijet 1500 osobních a desítky těžkých nákladních vozidel. Jeho provoz by přinesl zvýšení hluku i znečištění vzduchu. Proti výstavbě se v již v roce 2006 v sociologickém průzkumu Katedry environmentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity postavilo 73 procent dotazovaných obyvatel. Usnesení soudu je unikátní tím, že zarazilo tak velký projekt v tak pokročilé fázi výstavby.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Veletrhy, konference a semináře

<<  Duben 2021  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Nejbližší akce
25.05. MINERÁLY BRNO 2024..
04.06. URBIS 2024..

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF