NSS zamítl kasační stížnost aktivistů proti existenci Bauhausu v Brně-Ivanovicích

Brno, 1. října 2012 (MEDIAFAX) - Občanští aktivisté, až dosud úspěšně blokující otevření postaveného obchodního domu Bauhaus v Brně-Ivanovicích, neuspěli v dlouholetém soudním sporu proti rozhodnutí o umístění stavby. Nejvyšší správní soud totiž zamítl kasační stížnost občanského sdružení Klidné Ivanovice a stavbu tak legalizoval. Vyplývá to z databáze rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Soud-kladivko-03

Podle místních občanských aktivistů a sdružení Nesehnutí je šest let staré rozhodnutí o umístění hobbymarketu nezákonné, protože je podle nich v rozporu s územním plánem. Ten totiž stanovuje v dané oblasti maximální rozsah prodejních ploch na deset tisíc metrů čtverečních. Skutečná plocha velkoprodejny je však podle aktivistů mnohem větší. Nejvyšší správní soud ale dospěl k závěru, že úředníci v územním řízení správně vycházeli z předložené dokumentace, v níž prodejní plocha daný limit nepřekračovala.

Nejvyšší správní soud se navíc při posuzování kasační stížnosti nezabýval tím, zda a jak se hobbymarket odlišuje od původní dokumentace. "Pokud by jeho rozloha byla skutečně větší, znamenalo by to, že autorizovaný stavební inspektor nerespektoval jednu z podmínek v územním rozhodnutí. Nejvyššímu správnímu soudu to ale nepřísluší hodnotit," napsal v rozsudku předseda senátu Petr Průcha.

Hobbymarket dokončila společnost Bauhaus již loni na podzim, navezla do něj dokonce zboží - kvůli souběžnému soudnímu procesu o zákonnost certifikátu autorizovaného inspektora se ale dosud neotevřel zákazníkům. Po verdiktu NSS se však jeho otevření reálně přiblížilo. Otevření marketu, jehož zahraniční majitelé hrozí českému státu mnohamilionovými arbitrážemi za neochránění investic, by mohl zabránit již jen stavební úřad v Brně-Ivanovicích, pokud by shledal certifikát autorizovaného inspektora nezákonným.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...