Z Fakultní nemocnice odejde i po dohodě pětina lékařů

Brno, 17. února 2011 (MEDIAFAX) - Přestože se lékařské odbory dohodly s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) na přijetí memoranda, někteří lékaři ve Fakultní nemocnici Brno výpověď nestáhnou a zamíří do zahraničí. Podle čtvrtečních slov předsedy LOK pro bohunickou část nemocnice Milana Navrátila jich bude asi pětina.

Resuscitace


Až jedna pětina doktorů ze 122, kteří podali výpověď v bohunické části Fakultní nemocnice v Brně, odejde do zahraničí. "Podle toho, jaké mám zprávy, neodejde jen jeden nebo dva doktoři. Odhaduju spíš tak jednu pětinu," prozradil Navrátil s tím, že on sám v nemocnici zůstává.

"Dohodu považuji za maximální dosažení možností v současné situaci. Schválení memoranda chápeme jako vítězství toho, že lékaři jsou schopní se sjednotit a bojovat za požadavky. A to nejen ohledně peněz, ale hlavně kvůli celé nápravě zdravotnického systému, ve kterém jsou velké trhliny a je opravdu co reformovat," sdělil Navrátil, který vnímá akci Děkujeme, odcházíme za jedinečnou událost v České republice za posledních 20 let.

"Jen doufám, že závazky vyplývající z memoranda nebudou jen planými slovy a ministerstvo je splní," dodal.

Stejně vnímá situaci i předseda kyjovské organizace LOK Tomáš Slanina. "Pokud se budou plnit sliby, situace se vrátí k normálu," sdělil Slanina, podle něhož je nyní nejdůležitějším krokem, aby ve středu dohodu o přijetí memoranda zpečetili podpisem zástupci obou stran i premiér Petr Nečas (ODS).

Jak na tom budou v Kyjově s odchodem některých lékařů do zahraničí, zatím není známo. "Přesně to nevím. Jedna kolegyně odešla už v únoru a z ostatních doktorů si to musí každý zvážit sám. Podle předběžných informací se ale k žádným hromadným odchodům neschyluje, takže předpokládám spíš ojedinělé případy," řekl předseda, který má sám několik nabídek. "Zatím se žádnou přijmout nechystám, jedině že by se ve zdravotnictví i přes dohodu nic nezměnilo," uvedl.

Podle Slaniny se lékařské odbory domluvily na dohodě z velké části i kvůli pacientům. "Kdybychom se nedohodly, utrpěli by tím pacienti nejvíce. A samozřejmě bychom poškodili také ostatní personál," dodal Slanina s tím, že akci Děkujeme, odcházíme lékaři nadobro nezatracují. "Pokud by ministerstvo neplnilo závazky, akci znovu zopakujeme, dokud se situace ve zdravotnictví nezmění," upozornil.

Lenka Horáková

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...