Naklánějící se zeď v parku Studánka je už opravená

Brno, 26. března 2024 - Oprava cihelné přizdívky a betonové nosné stěny v Parku Studánka je už hotová. Práce za 18 milionů korun, které skončily, navazovaly na průzkum z července předminulého roku, kdy bylo zjištěno výrazné vyklonění hlavy cihelné přizdívky. Kompletní rekonstrukce zdi a se dočkala finále a v okolí přibyly nově vysázené stromy a zeleň.

studanka park mc brno stred

Dne 27. 8. 2022 byl prověřen pomocí průzkumných vrtů stav stěny mimo jiné za účelem jejího zaměření a lokalizace. Při průzkumech bylo zjištěno výrazné vyklonění hlavy cihelné přizdívky, která byla vytvořena z dutých keramických cihel na maltu.

„V rámci zajištění zdi jsme provedli výměnu cihelné přizdívky s jejím ložením a pomocí inejktáží sanaci. Vyšší části stěny byly stabilizovány pomocí kotvení a samozřejmě se provedla i drenáž,“ uvedl náměstek primátorky města Brna Filip Chvátal (KDU-ČSL) pro životní prostředí.

Stěna se doplnila o prvky, které zvyšují její stabilitu na dostatečnou úroveň. Inženýrské stavby, vnější plochy, chodníky a pojezdové plochy nebyly měněny, ale uvedeny do původního stavu. Některé prvky se naopak odstranily.

„Kompletně jsme odstranili zděnou hlavu stěny s podkladní maltovou vrstvou, dále přizdívku, degradované betonové plochy, degradovanou asfaltovou izolaci ze soklu stěny a provedli kompletní vyčištění stávajících odvodňovacích otvorů a pomocí tlakové hadice očištění líce a hlavy betonové stěny. Zásadní součástí rekonstrukce bylo doplnění vegetace. Jednalo se o novou výsadbu vysokokmenných stromů různých druhů a dosadbu liniové keřové zeleně podél vnějších zdí s ochrannými prvky a dále popínavou zelení v blízkosti zdi, která by ji měla výrazně ozelenit,“ dodal Chvátal.

Zdroj a foto: MČ Brno-střed


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...