Brno má být v novém roce ještě zelenější, ekologičtější a šetrnější

Brno, 10. ledna 2022 - Odbor životního prostředí (OŽP) a Odbor vodního a lesního hospodářství a zemědělství (OVLHZ), který má v gesci 2. náměstek primátorky města Brna Jaroslav Suchý (KDU-ČSL), chystají v letošním roce investice za desítky milionů korun. Dostane se na revitalizace a výstavby nových parků, investiční akce do zoologické zahrady, využití artézských vod a pokračování ekologických dotačních programů.

ekologie trava stebla travnik

Investice jsou naplánované do větší soběstačnosti města. Celých 10 milionů korun přijde na využití artézských vod za účelem nouzového zásobování obyvatelstva pitnou vodou za krizového stavu. Zhruba 25 mil. korun je vyčleněno v dotačních programech vytváření zelených střech, využití srážkové vody, podpory ekologických projektů, podpory oživení zeleně ve vnitroblocích a u nábřeží řek.

“Pro Lidovce je dlouhodobou prioritou zajistit energetickou soběstačnost Brna. V současné době se ukazuje nesmírná důležitost vlastních zdrojů ať už v případě pitné vody, nebo energetické soběstačnosti. Směřování k energetické nezávislosti je potřeba podporovat a zpřístupňovat všem obyvatelům města, proto mám radost například z toho, že byla v dotačním programu zelených střech zakotvena možnost jejich kombinace s fotovoltaickými panely, což z naší strany představuje ještě atraktivnější možnosti nabídky,” doplnil Suchý.

Mezi dalšími položkami jsou rekonstrukce prostoru za 6 milionů korun před obřadní síní na pohřebišti v Židenicích, nebo realizace opatření na Brněnské údolní nádrži s rozpočtem 20 milionů korun.

“Čeká nás i několik drobnější projektů, které zkvalitní rekreaci v lokálních částech města Brna. V Zamilovaném hájku se za 1,75 milionu korun plánuje výstavba sportovních prvků v okolí retenční nádrže a naučná stezka. Žabovřeské louky čeká zhruba za 2 miliony korun zpřístupnění řeky Svratky rekreačními pobytovými schody, relaxační zóna, odpočinkový mobiliář a herní prvky,” uzavřel Suchý.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...