Nové brněnské hlavní nádraží představí veřejnosti ve Scale

Brno, 17. září 2021 – Jak nové nádraží promění cestování i život ve městě? O tom budou Brňané diskutovat ve středu 29. září s autory čtyř nejlepších architektonických návrhů plánovaného dopravního terminálu. Nejužší výběr poroty vůbec největší architektonické soutěže u nás posléze představí i výstava.

hlavni nadrazi v brne vizualizace

V červenci tohoto roku byl představen vítězný návrh nové podoby brněnského hlavního nádraží. Odborná porota vybírala celkem ze dvanácti návrhů. V nejužším výběru stanuly čtyři projekty, které jednotlivé týmy pro poslední fázi výběru rozpracovaly do většího detailu. Právě jejich autoři představí své vize a uvažování nad řešením nádraží samotného i přilehlé nové čtvrti Trnitá nejen občanům města v plánované diskusi. Ta proběhne ve středu 29. září od 16 hodin v kině Scala a je otevřená všem zájemcům, kteří se na ni v předstihu zaregistrují na stránkách Kanceláře architekta města Brna.

Diskuse v kině Scala se zúčastní Benthem Crouwel Architects (vítězný projekt nového nádraží), sdružení Pelčák a partner architekti – Müller Reimann Architekten (2. cena), ingenhoven architects, Architektonická kancelář Burian-Křivinka, architekti Koleček-Jura (3. cena) a BIG – Bjarke Ingels Group + A8000 (4. cena). Akce je určena široké veřejnosti a je zdarma.

Dle plánů se Brno nového dopravního uzlu u řeky Svratky dočká do roku 2035, přípravy se ale rozběhnou už v následujících letech. Ateliér Benthem Crouwel Architects, který se projektu ujme, má za sebou mimo jiné realizaci nádraží v Rotterdamu nebo dostavbu nádraží v Amsterdamu. V Brně se projekt týká nádražní budovy a přestupního uzlu celkem se šestnácti kolejemi, ale i přilehlých prostranství o rozloze odpovídající dvěma Václavským náměstím. „Jednalo se o největší architektonickou soutěž v historii České republiky, navíc výborně připravenou ze strany kolegů z Kanceláře architekta města Brna. Zpětně nám psali i jednotliví soutěžící, kteří profesionální a zodpovědný přístup hodnotili velice kladně, což nás velmi těší,“ podotýká městský architekt Michal Sedláček.

Díky své poloze se nádraží stane novou branou do celého města a jeho výstavba bude pozitivním impulsem pro celou čtvrť i přiléhající nábřeží. Výběr odborné poroty, ve které zasedla architektka Eva Jiřičná nebo urbanista Peter Gero, potvrdilo jak vedení města Brna, tak Správa železnic.

Samotné představení vítězného návrhu nizozemského ateliéru Benthem Crouwel Architects zahájí 30. září od 18 hodin vernisáž k celé výstavě, která bude k vidění od 1. do 29. října v Křížové chodbě Nové radnice v Brně. Její součástí bude také velký model nové čtvrti Trnitá a další návrhy z obou fází soutěže.

Na diskuzi je třeba se registrovat na webu kambrno.cz


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...