Brno schválilo podporu na výstavbu 23 zelených střech

Brno, 8. srpna 2019 – V květnu letošního roku vyhlásil Magistrát města Brna dotační titul na podporu zřizování zelených střech. Od začátku června, kdy se mohli hlásit zájemci, přijal Odbor životního prostředí 80 žádostí o dotaci. Nyní dostalo příslib k podpoře 23 projektů.

dotace zelena strecha brno

„Mám radost, že se o dotace na zelené střechy hlásí desítky zájemců. Ukazuje se, že města musejí reagovat na probíhající klimatické změny, a toto je jedna z cest, kterou se chceme vydat. Voda, kterou zelené střechy zadrží, bude sloužit pro ochlazování stavby a pro celkové zlepšení mikroklimatu blízkého okolí, zvláště pokud bude těchto střech vícero,“ uvedl 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Brněnští radní schválili radní akceptaci u 23 žádostí. U těchto projektů vyjádřili příslib podpory, díky kterému mohou žadatelé o dotaci začít pracovat na svých projektech pro vytvoření zelených střech. Na to mají 18 měsíců od příslibu.

„U hotových žádostí, které dnes byly projednány, jsme přislíbili dotaci 3 856 000 Kč. Výše dotace bude ponechána nebo snížena, a to podle skutečných výdajů. Maximální přidělovaná částka dotace bude do výše příslibu. O dokončení projektu dostane Rada města Brna zprávu a bude jí předložen materiál, díky kterému radní doporučí zastupitelstvu schválit smlouvu o přidělení dotace. Zároveň jsme také dnes doporučili zastupitelům, aby schválili dotaci 2 žádostem v celkové výši 59 tisíc korun v programu Nachytej dešťovku,“ doplnil Petr Hladík.

Do tohoto programu podalo žádost 12 lidí. U ostatních žádostí probíhá jejich doplňování a dokončování. Následně budou předloženy Radě města Brna, která rozhodne, zda je doporučí zastupitelům ke schválení.

Z rozpočtu města Brna je na dotační programy „Podpora tvorby zelených střech na území města Brna“ a „Podpora využití srážkové vody“ vyčleněno celkem 19 500 000 Kč. Maximální výše dotace na jeden projekt činí 1 400 000 Kč. Žadatelé se mohou hlásit do konce listopadu.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...