Kraj pomůže 37 iráckým křesťanům prchajícím před Islámským státem

Brno, 11. února 2016 - Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a náměstek Roman Celý přijali ve čtvrtek ráno zástupce Nadačního fondu Generace 21, kteří představili projekt příchodu křesťanských rodin z Iráku na jižní Moravu v rámci vládou schváleného příjezdu 37 iráckých křesťanských rodin.

iracti krestane brno jizni morava azyl

„Konkrétně do Brna bude směrovat ještě do konce února skupina 24 křesťanů - 5 rodin s dětmi včetně kojenců. Za krajskou koalici jsme vyjádřili projektu a příchodu rodin maximální podporu, kterou hned dnes projevíme i okamžitým příspěvkem na náklady spojené s příjezdem ve výši 200 tisíc korun. Nabídli jsme pomoc v oblasti bezpečnosti, školství - středního i firemní mateřské školy Jihomoravského kraje -, zdravotnictví, komunikace s Centrem pro integraci cizinců, Centrem mezinárodní mobility. Iráčtí křesťané z oblasti Mosulu prchají před Islámským státem, neboť jim hrozilo nebezpečí pronásledování a smrti. Prošli pečlivým výběrem a bezpečnostními prověrkami, nepředstavují žádné riziko. Za sebe i za Jihomoravský kraj je mi ctí, že najdou nový domov právě u nás a že jim můžeme na jejich strastiplné cestě podat pomocnou ruku,“ uvedl hejtman Michal Hašek.

Náměstek Roman Celý doplnil, že shodou okolností měli zástupci kraje asi před dvěma lety několik jednání například s guvernérem oblasti Ninive či tehdejším primátorem Mosulu a hledali vztah a spolupráci.

„To bylo přerušeno, ale teď se k nám vracejí lidé z této oblasti. Nejvíce potřebují být přijati. Jsou to mladé rodiny s malými dětmi, Jihomoravský kraj jim může pomoci zaintegrovat se do společnosti. Nově se rozšiřující se firemní mateřská školka s kapacitou asi 70 míst může být jednou z vhodných příležitostí, také se pouštíme do záležitostí, které se týkají výstavby bytů, takže i tady můžeme hledat možnosti, jak nabídnout zázemí,“ sdělil s tím, že využít mohou také nabídku výhod Rodinných pasů.

Ředitel Nadačního fondu Generace 21 Jan Talafant za přijetí poděkoval.  „Moc děkujeme za toto přijetí, děkujeme za štědrou nabídku kraje na podporu tohoto projektu. Důležité pro nás je především to, že tito křesťanští uprchlíci budou přijati, že jsou tu vítáni. Pro ně je to důležité,“ řekl.

Zdroj: JMK


Související články:

Komentáře 

 
+3 #1 Pavel Horák 2016-02-12 09:43
Pane Hašek, měl jsem Vás za čestného člověka a pravého vlastence-Moraváka ve srovnání s českou pražskou pokřiveností.Ale nyní mě naskočila husí kůže, protože i Vy jste se před muslimskou invazí pokálel. Historie mluví jasně. Evropský kontinent vždy hrdinně čelil tomuto babrarskému nájezdu. Vyvarujte se tomu, prosím.
 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...