Koliště bude opět zvát k odpočinku

Brno, 12. února 2013 - Po rekonstrukcích Tyršova sadu (2000–2002), Denisových sadů (2002–2005), Wilsonova lesa (2002–2011), Lužánek (2000–2012) a parku na svazích Špilberka (2000–2010) zahájilo město Brno nyní i opravy a úpravy městských parků na Kolišti. Ty navazují na práce, které tu byly provedeny již v roce 1998 a mají pracovní názvy Koliště II – pomník a Koliště III – Janáčkovo divadlo.

Koliste-vizualizace


V případě druhé části rekonstrukce parků na Kolišti se jedná především o restaurování pomníku rudoarmějce, které probíhá pod dohledem Odboru památkové péče Magistrátu města Brna. Bronzová socha frontového vojáka od Vincence Makovského je totiž kulturní památkou, vyžadující při opravě zvláštní odbornou péči. Socha byla začátkem října převezena k restaurování do odborné dílny v Buštěhradě a na své místo se vrátí na jaře příštího roku před výročím osvobození Brna od fašistické okupace.

Park kolem památníku bude při této příležitosti vybaven novým mobiliářem a dokončeny budou i sadové úpravy. Ty budou spočívat především v odstranění starých stromů, které budou vyměněny za mladé, a nově vznikne alej jerlínů u obvodového chodníku před pomníkem. Při rekonstrukci samozřejmě budou také opraveny chodníky ve stávajících trasách.

Koliste-IMG 1468
V případě rekonstrukce u Janáčkova divadla je situace trochu složitější, poněvadž nebudou opravovány prostory, s nimiž se počítá pro výstavbu podzemních garáží před divadlem. Úpravy nedozná ani prostor za divadlem na rohu Rooseveltovy a Jezuitské ulice. V ostatních částech parku dojde k opravám chodníků, přičemž bude hlavní trasa parkem rozdělena na část pro pěší a část pro cyklisty. Celý park bude také vybaven novým mobiliářem a vzniknou v něm dvě zpevněné plochy, které budou sloužit jako odpočívadla vybavená hracími prvky pro děti. Čtyři ze stávajících pěti kruhových fontánek v parku budou opraveny včetně jejich technologií a přípojek elektrického proudu a současná fontánka s plastikou S. Vajceho bude přemístěna do jednoho z odpočívadel. Do druhého z nich pak bude umístěna fontánka zcela nová. Opraveny budou keramické plastiky, uskuteční se sadové úpravy a na celé ploše parku bude obnoven trávník.

Brno investovalo do oprav městských parků za necelých posledních patnáct let 280,1 miliónu korun za výrazného přispění Regionálního operačního programu NUTS II – Jihovýchod. Nynější opravy parku na Kolišti jsou také realizovány s využitím strukturálních fondů Evropské unie. Z celkových 53 miliónů investičních nákladů činí výše dotace 35,7 miliónu korun. Rekonstrukci provádí firma Firesta – Fišer, rekonstrukce, stavby, s. r. o., a Brňanům se obě části parku otevřou v srpnu příštího roku.

Alena Štěpánková s přispěním Jany Vašíčkové, MMB

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...