V Brně vzniká špičkové vědeckovýzkumné centrum. Jeho jádrem bude superpočítač

Brno, 31. ledna 2012 (MEDIAFAX) - Poklepáním základního kamene začala v úterý v Božetěchově ulici v Brně stavba ojedinělého vědeckovýzkumného centra, prostřednictvím kterého se vědci zapojí do evropského výzkumného prostoru. Jádrem centra bude supervýkonný počítač, který se zařadí mezi 100 nejvýkonnějších na světě. Slavnostního poklepání se zúčastnil rektor Vysokého učení technického v Brně Karel Rais, rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák a ředitel zhotovitele stavby IMOS Brno Oldřich Štercl.

vizualizace_it4innovations_fit

"Dokončení stavby budovy nového centra se superpočítačem je v plánu v půli příštího roku," řekl rektor VUT Brno Karel Rais. "Brněnské centrum informačních technologií, které vyroste v Králově Poli, bude v Česku ve svém oboru jediné," řekl již dříve proděkan Fakulty informačních technologií Tomáš Hruška. Garantem projektu v Brně je Fakulta informačních technologií Vysokého učení technického, které připravuje ojedinělé výzkumné pracoviště s řadou dalších badatelských ústavů vesměs z Ostravy, zejména Vysoké školy báňské.

Projekt centra připravovali vědci několik let. Loni v létě jej schválil Brusel a vyčlenil na něj v přepočtu 1,8 miliardy korun. Nově vybudované centrum umožní posílit koncentraci celé řady vědních oborů vztahujících se k informačním technologiím a dosáhnout jejich rozvoje.

Projekt nazvaný IT4Innovations má několik oblastí, přičemž jádrem projektu je supervýkonný počítačový systém schopný řešit náročné úkoly např. v pomoci při živelných katastrofách, dopravě i předpovídání počasí. Superpočítač bude uveden do provozu okolo roku 2013, přičemž by se měl v té době zařadit mezi několik nejvýkonnějších superpočítačů na světě.

V Brně se budou zkoumat témata, ve kterých má Fakulta informačních technologií vynikající výsledky již řadu let. První z nich je rozpoznávání multimediálních dat. Jde zejména o řeč, obrázky a video.

Podle vědců je dobře, že v Brně takové excelentní a jedinečné centrum informačních technologií vyroste. "Je to výsledek desetileté práce na vytvoření špičkového akademického výzkumného pracoviště z oblasti počítačů na brněnské technice," řekl profesor Hruška. Brno se podle něj výstavbou center excelence stává klíčovým místem základní i aplikované vědy.

V rámci projektu IT4Innovations vznikne v areálu v královopolské Božetěchově ulici i objekt pro výzkum a spolupráci s průmyslem. Jeho stavba si vyžádá 150 milionů korun, dalších padesát milionů korun spolkne rozjezd centra do roku 2015.

"V této době vznikne také několik desítek míst pro špičkové vědce," upozornil Hruška. Centrum excelence v oboru informačních technologií v brněnském regionu bude podle proděkana fakulty znamenat i větší množství kvalitních studentů, větší motivaci pro výzkumné pracovníky a ve svém důsledku i pro podniky a následný rozvoj celého regionu.

Pro Brno navíc znamená účast Fakulty informačních technologií brněnské techniky v projektu IT4Innovations skutečnost, že jeho prostřednictvím bude mít Brno a jmenovitě VUT unikátní možnost rozvíjet obor informačních technologií na světové úrovni.

Lenka Horáková, Jiří Nováček, foto: FIT VUT Brno

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...