Magistrát dá na léčení brněnských narkomanů téměř čtyři miliony korun

Brno, 19. ledna 2012 (MEDIAFAX) - Bezmála čtyři miliony korun vydá letos brněnský magistrát na potírání drogové scény ve městě. Ve čtvrtek to řekl brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). Peníze magistrát rozdělí mezi dvě detoxikační pracoviště na brněnských klinikách, tísňovou linku pro narkomany a nízkoprahové kontaktní centrum Podané ruce. Peníze získají organizace formou dotací. Brno chce podle primátora poskytovat problémovým uživatelům návykových látek a jejich rodinným příslušníkům komplexní péči.

drogy_pervitin_jehla

"Ve městě postupujeme podle standardů odborné způsobilosti pro zařízení a programy poskytující služby problémovým uživatelům a závislým na návykových látkách," řekl Onderka. Dodal, že radniční dotace organizacím je určena k úhradě nákladů spojených s poskytováním služeb daných předloženým projektem nebo smlouvou na služby občanům města Brna.

Sdružení podané ruce dostane podle Onderky letos pro své nízkoprahové kontaktní centrum 891 tisíc korun. Detoxikační centrum psychiatrické kliniky si v rozpočtu polepší o 1,4 milionu korun, podobné oddělení brněnské Fakultní nemocnice bude moci počítat se 471 tisíci korunami a provoz nemocniční Linky naděje pro narkomany podpoří město 995 tisíci korunami.

V Brně žije podle odhadů patnáct set až dva tisíce lidí, kteří jsou závislí na tvrdých drogách. Nejčastěji je jim okolo dvaceti až třiceti let, pracovníci ze sdružení Podané ruce ale pomáhají i patnáctiletým nebo padesátiletým závislým. Tito lidé berou většinou amfetamin, pervitin nebo heroin. Dříve módní droga extáze už je podle odborníků za zenitem, populární je ale opět třeba kokain či "taneční droga" mefedron.

Jiří Nováček

Související články:

Komentáře 

 
+1 #1 Alois 2012-01-24 14:51
Jsou to zbytečně vyhozené peníze, které přinesou minimální efekt. Je třeba řešit příčiny a ne následky. Mladí potřebují smysl života, tj. hlavně práci a sebeuplatnění.
 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...