Oprava Staré radnice vyjde na téměř 20 milionů korun

Brno, 16. prosince 2011 (MEDIAFAX) - Celkem 19,9 milionů korun si vyžádá oprava Staré radnice v Brně. Technický stav této památky byl již neúnosný, proto jsme se rozhodli investovat do úpravy statiky, uvedl v pátek brněnský primátor Roman Onderka. Rada města Brna schválila v týdnu smlouvu o dílo s firmou, která opravu provede. "Největšími problémy Staré radnice jsou praskliny na fasádě domů, kolem oken, ale i v interiéru. Věž, která byla k domu přistavěna, se nepatrnými trhlinami začíná pohybovat, což by mohlo do budoucna dělat problémy. Proto chceme mimo jiné zpevnit spojení domu a věže,“ sdělil první náměstek primátora Robert Kotzian.

stara_radnice250

Opravy by měly trvat přibližně jeden rok. "Rádi bychom Starou radnici více zpřístupnili a zatraktivnili pro veřejnost. Letos to byly například noční prohlídky se zaměřením na pozorování oblohy a v podobných akcích budeme pokračovat i po opravě,“ uvedl Onderka. Práce budou zahrnovat zajištění budovy formou vrtaných mikropilotů v průchodu na nádvoří z ulice Radnické a v přilehlých místnostech a na nádvoří radnice. V plánu je i stažení budovy pomocí ocelových rámů v místnostech, kde se objevují statické trhliny. Uskuteční se také restaurátorské práce na freskové malbě a prvcích z umělého mramoru ve Freskovém sále.

Lenka Horáková

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...