Brno dusí smog o polovinu méně než ve středu, v ulicích totiž jezdí minimum aut

Brno, 17. listopadu 2011 (MEDIAFAX) - Výskyt polétavých prachových částic v ovzduší se v Brně ve čtvrtek oproti předcházejícímu dni v některých lokalitách snížil až o polovinu. Přesto hydrometeorologové hodnotí rozptylovou situaci v jihomoravské metropoli stále jako špatnou. Agentura Mediafax odečtem na měřících stanicích zjistila, že limity pro polétavé částice ve čtvrtek ráno překročilo šest ze sedmi měřících stanic.

smog-ve-meste

Nejvíce dusila prašnost obyvatele v centru města v Kotlářské ulici a na výstavišti v Pisárkách, kde meteorologové naměřili shodně 77,3 µg/m³ prachových částic. U městského okruhu ve Svatoplukově ulici v Židenicích ukázaly ranní hodnoty 68,7 µg/m³, zato v okolí autobusového nádraží na Zvonařce se začíná vzduch čistit. Hodnoty 68,7 µg/m³ naměřené ve čtvrtek dopoledne dokonce označili meteorologové jako vyhovující.

Vzduch v Brně je oproti středě vlivem minimálního provozu automobilů zhruba o polovinu čistější - v centru totiž před 24 hodinami hlásily měřiče až 146 µg/m³ prachu ve vzduchu. Povolený denní limit pro průměrnou 24hodinovou koncentraci prachu v ovzduší je přitom 50 mikrogramů na metr krychlový.

Mimo Brno přetrvává nepříznivá smogová situace také ve Znojmě. V Mikulově jsou pak hodnoty polétavého prachu v ovzduší uspokojivé.

Ostatní kraje ležící v jihovýchodní polovině České republiky ve čtvrtek zásadní problémy se smogem neměly. Měřící stanice v Třebíči, Jihlavě a Košeticích na Vysočině označily kvalitu ovzduší co do polétavých prachových částic za uspokojivou, ve Zlíně pak meteorologové vyhodnotili situaci jako vyhovující.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...