Kraj vydal signál upozornění na smogovou situaci pro Brno, Šlapanice a Znojmo

Brno, 15. listopadu 2011 (MEDIAFAX) - Krajský úřad Jihomoravského kraje vydal v noci na úterý signál upozornění na možnost výskytu smogové situace pro Brno, Šlapanice a Znojmo. Informoval o tom v úterý Tomáš Helán z technické ochrany životního prostředí krajského úřadu. Signál platí až do odvolání. "Nejhorší situace byla v úterý ve 4 hodiny na stanici Brno - Tuřany, kde průměrná klouzavá 24 hodinová koncentrace polétavého prachu v ovzduší byla ve výši 110,2 μg/m3," řekl Helán. Denní limit je přitom 50 μg/m3. Signál regulace se vyhlašuje při překročení hranice 100 μg/m3.

Smog

Ve Znojmě se ve 4 hodiny pohybovala koncentrace na 107 μg/m3, do 8. hodiny vystoupala hodnota téměř na 110 μg/m3.

"Žádáme spoluobčany, kteří žijí a podnikají v této lokalitě, aby v těchto dnech svým jednáním minimalizovali množství vypouštěných škodlivin do ovzduší, omezili spalování pevných paliv, omezili v domácnostech používání otevřených plynových spotřebičů a krbových topenišť," vyzval mluvčí Jihomoravského kraje Jiří Klement. Lidé by se podle možnosti měli zdržet také práce s chemickými látkami a neprovádět činnosti spojené s nadměrnou prašností.

Jihomoravský kraj rovněž žádá řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšené koncentraci znečišťujících látek. "Doporučujeme k přepravě využívat prostředky veřejné dopravy," uvedl Helán.

Starší lidé, děti a nemocní by měli omezit pohyb venku. "Není vhodné venku sportovat. Lidé by měli větrat jen krátce a intenzívně. Smog může vyvolat především dýchací obtíže," uvedl Klement. Podle něj nelze očekávat změnu k lepšímu, neboť rozptylové podmínky budou během dne nepříznivé.

Martin Čarek, Lenka Horáková

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...