Inverze nad Brnem pominula, krajský úřad zrušil ve městě signál smogového nebezpečí

Brno, 7. listopadu 2011 (MEDIAFAX) - Jihomoravský krajský úřad zrušil v pondělí signál upozornění na výskyt smogové situace v Brně a jeho okolí. Uvedl to Tomáš Helán z odboru životního prostředí hejtmanství. "Rozptylové podmínky pro polétavý prach v ovzduší jsou příznivé, výstrahu pro Brněnsko jsme proto v devět hodin ráno zrušili,“ řekl Helán. Signál smogového nebezpečí platil v Brně a jeho okolí od čtvrtka. Nejhorší situace byla na měřící stanici Brno - Tuřany, kde průměrná klouzavá 24hodinová koncentrace polétavých částic v ovzduší dosáhla hranice 114,2 μg/m3, denní limit je přitom 50 μg/m3.

smog-inverze

Krajský úřad proto požádal občany, aby minimalizovali množství vypouštěných škodlivin do ovzduší, omezili spalování uhlí a dřeva, nepoužívali otevřené plynové spotřebiče a krby a nepřesouvali sypké hmoty, zeminu nebo suti. Úředníci rovněž vyzvali řidiče, aby zbytečně nevyjížděli, emise z automobilů se totiž na zvýšené koncentraci znečišťujících látek nad Brnem významně podílely.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...