Tři dělníci se vážně zranili při výbuchu acetonových par

Moravany, 29. září 2011 (MEDIAFAX) - Tři lidé se zranili ve čtvrtek při výbuchu acetonových par v Moravanech u Brna. Mluvčí jihomoravských záchranářů Jaroslav Haid řekl, že dělníkům vybuchly výpary při čištění kotle.

Hasici-haseni-hadice-KT-02

"Tři lidé jsou ve vážném až kritickém stavu," řekla mluvčí jihomoravské záchranky Barbora Zuchová.

Všichni tři pacienti jsou podle ní popáleni na padesáti procentech těla, jeden také utrpěl šokové poranění dýchacích cest. "Všichni jsou v mimořádně vážném, život ohrožujícím stavu, jeden z nich v kritickém," řekla Zuchová. Popáleniny všech mužů jsou podle ní druhého a třetího stupně.

Pacienty převezly sanitky na urgentní příjem a popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Brně- Bohunicích. "Všichni tři muži leží na popáleninové klinice, jejich stav je mimořádně vážný," řekla dvě hodiny po poledni mluvčí kliniky Anna Mrázová.

Hasiči vyjeli likvidovat následný požár, který exploze způsobila. "Dopravu na místo jednotkám zkomplikovalo takřka neprůjezdné Brno plné uzavírek," konstatoval mluvčí hasičů. Dodal, že žhnoucí materiály se jim podařilo brzy po příjezdu zlikvidovat.

K explozi došlo ve firmě Juli Motorenwerk, zabývající se vývojem a výrobou elektromotorů. Zranění muži jsou však pracovníky externí firmy, která měla za úkol vyčistit a natřít pětadvacet krychlových metrů velkou nádrž na vodu. "Z průzkumu vyplynulo, že výbuch nastal v tlakové nádobě, která slouží jako zásobník vody pro zdejší stabilní hasicí zařízení. Při údržbě a čistění vnitřku tlakové nádoby pracovníci zřejmě používali aceton a výpary této vysoce hořlavé látky vybuchly," řekl Haid.

 

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...