Mendlovo náměstí se v sobotu stane dějištěm dožínkových slavností

Brno, 31. srpna 2011 - Symbolickým vrcholem hospodářského roku zemědělců v kraji budou Jihomoravské dožínky, které se uskuteční v sobotu 3. září v Brně na Mendlově náměstí.

dozinky250

O jejich programu informovali hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a předseda Regionální agrární komory Václav Hlaváček. „Zvláště v našem kraji je namístě poděkovat našim zemědělcům za to, jakým způsobem se v letošním roce starali o ten krásný kus naší vlasti, a za to, že se jim podařilo dosáhnout vynikajících úspěchů ve sklizni. Rádi bychom lidem přiblížili typické domácí produkty, které vznikly na jižní Moravě. Proto také Jihomoravský kraj podporuje farmářské trhy a tzv. prodej ze dvora,“ zdůraznil hejtman.

Václav Hlaváček přiblížil trasu tradičního dožínkového průvodu, který vyrazí v 11 hodin ze Žerotínova náměstí přes náměstí Svobody ulicí Pekařskou na Mendlovo náměstí. Budou v něm také kočáry s hosty, masky na chůdách, zemědělské stroje a historické hasičské vozidlo.

Dožínkový trh a jarmark řemesel začne na Mendlově náměstí už v 9 hodin. Dožínkové pásmo obstará taneční soubor Krúžek z Němčiček. Součástí akce je jarmark lidových řemesel a dožínkový trh, ukázka různých druhů hospodářských zvířat a vystavena bude také soudobá zemědělská technika. Představí se také vítězové potravinářské soutěže Regionální potravina a Zlatá chuť jižní Moravy. Celá akce je doprovázena bohatým kulturním programem.


PROGRAM:

9:00 Dožínkový trh a jarmark řemesel - zahájení
11:00 Dožínkový průvod
12:00 "Poděkování za úrodu" - J. M. Lukáš Evžen Martinec, opat

Koncerty a vystoupení:

9:00 country kapela - Veselé É
10:00 cimbálová muzika - Olina
11:10 Tančíček Aduši a Dáši - Divadlo Kufr
12:15 Dožínkové pásmo - taneční soubro Krúžek z Němčiček
15:50 Vyhlášení výsledků soutěže Regionální potravina a Zlatá chuť jižní Moravy
13:40 Vinařští romantici se Zdeňkem Junákem
15:00 Příběhy pana Podivouse - Divadélko na stromě
16:00 Kabrňáci
17:00 Klauniáda Aduši - Divadlo Kufr
17:30 Žonglérská dílna Aduši - Divadlo Kufr
18:00 Václav Koubek

V průběhu celé akce vystupují kejklíři na chůdách - Chůdadlo - komedianti na vysoké úrovni. Programem provází Marcela Vandrová - moderátorka ČRo Brno.

Doprovodný program:
Výstava historických a soudobých hasičských vozů, hry a soutěže pro děti, skákací hrad, trampolíny, dětský vláček, občerstvení.

Vstup na akci je volný.


Zdroj: Jihomoravský kraj


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...