Buďte fit s potravinami nového tisíciletí

Brno, 19. června 2015 - Doba jde stále dopředu a nedá se zastavit stejně jako vývoj výživy. Doporučované jídelníčky se neustále mění s tím, jak roste obliba určitých potravin. Na přelomu tisíciletí se začaly objevovat nové, nazývané zázračnými potravinami.

Ve své podstavě jde o potraviny znovuobjevené. Můžeme říct, že se strava člověka posouvá k lepšímu. Tvrzení je to objektivní, neboť dnes už dokážeme složení potravin dobře vědecky posoudit.

Obilniny a luštěniny jsou základ
Základem pro kvalitní jídelníček nové doby by měly být obilniny a luštěniny. Pokrmy z nich jsou prosté a jednoduché, a zároveň zdravé a výživné. Tímto směrem jde aktuální trend ve zdravé výživě – stravovat se jednoduše, ale přitom nápaditě.

Jednou ze znovuobjevených potravin je merlík čilský neboli quinoa. Jedná se o plodinu s velkou nutriční hodnotou, která také získala pro svůj vysoký obsah cenných bílkovin uznání OSN a byla zařazena do výzkumného programu NASA. Tradičně je pěstována v Jižní Americe. Quinoa je velmi ceněná, obsahuje celou řadu velmi hodnotných tzv. esenciálních bílkovin, tím dokáže vyvážit i veganský a vegetariánský jídelníček. Jde zároveň o bezlepkovou potravinu, a bez obav ji tak na svůj jídelníček mohou zařadit celiaci.

V obchodech se dnes také běžně setkáte se sáčky pohanky nebo jáhel. Tyto potraviny patřily tradičně do jídelníčku našich předků a pod vlivem trendů zdravé výživy se k nim vracíme. Jáhly jsou loupaným prosem, připravíme z nich jahelník nebo různé varianty energetických vitamínových snídaňových kaší. Vhodný jídelníček doporučuje používat jáhly ve vyšší nebo alespoň stejné míře jako rýži – zejména pro vysoký obsah vlákniny. Právě vláknina totiž představuje prevenci řady civilizačních chorob.

posilovna infinit brno

Jak poznat superpotraviny?
Jakákoli strava by měla být enzymatická, plná vitamínů a živá, aby tak podporovala váš organismus. Superpotraviny, neboli superfoods, jsou potraviny s výjimečnou nutriční hodnotou a k tomu šetrně zpracované kvůli plnému zachování všech živin.

Doba snižování tuků ve stravě a jejich nahrazování polysacharidy bez důrazu na skladbu stravy bohatou na vitamíny, která byla nešetrná pro trávicí trakt, je naštěstí pryč. K hubnutí klíčově nevedla a my výživáři jsme rádi, že už je za námi.

Superpotraviny tělo vyloženě nabíjí, obsahují správné množství energie a obrovské množství vitamínů a stopových prvků. Dobrým znakem je, že tím, že nejsou nijak přetvořené,  představují dar přírody, u kterého nehrozí předávkování vitamíny či nesprávná kombinace. Množství superpotravin se značně rozrostlo – od již běžných pomerančů, bílého přírodního nedoslazeného jogurtu, ořechů či zelených listů až po exotické peruánské byliny, exotické ovoce, nepražené kakaové boby a jiné.

Zařazování nových potravin do jídelníčku správným způsobem je pro lidský organismus velice obohacující. Pokud se ve výživě natolik neorientujete a nové potraviny neznáte, nezoufejte. Stačí vyhledat renomovaná relaxační centra s výživovým poradenstvím a dobrým zázemím a na jídelníčku zapracujte s výživovým specialistou.

Eva Urbánková
sportovní manažerka relaxačních center Infinit
www.infinit.cz

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články: