Na brněnském výstavišti se chystá modelová bitva tanků

Brno, 14. května 2011 (MEDIAFAX) - Sobotní program pokračujících veletrhů obranné, bezpečnostní a požární techniky na brněnském výstavišti ocení především fandové vojenské a záchranářské techniky. K vidění bude modelová bitva tanků nebo ukázky zásahů policie či hasičů.

IDET2

Specializované veletrhy obranné, bezpečnostní a požární techniky oslovují hlavně odborníky, ale v sobotu si zajímavé novinky může prohlédnout i široká veřejnost. Doprovodný program je připraven tak, aby diváci viděli unikátní techniku přímo v akci. O pozornost publika budou soupeřit ukázky zásahů policie a hasičů, předváděcí jízdy vojenských vozidel na terénním polygonu i simulovaná povodeň. Těšit se mohou i na regulérní bitvu v provedení modelů tanků a letadel. K návštěvě láká i sobotní vstupné snížené na 50 korun.

 

Mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky Idet 2011 sice skončil už v pátek 13. května, ale část techniky na výstavišti zůstane i v sobotu, kdy pokračuje veletrh požární a bezpečnostní techniky a služeb Pyros/Iset. Na terénním polygonu se sedmi překážkami, který za pavilonem Z postavili specialisté z Univerzity obrany, tak předvedou své schopnosti vozidla Tatra T810, Tatra T815 8x8, Dingo 2, Iveco LMV, Land Rover Defender 130 Kajman a Pandur II 8x8. Program na polygonu poběží po celý den a hned na úvod zde diváci mohou zhlédnout českou premiéru simulované bitvy v terénu za použití pyrotechnických efektů. Nefalšovaná tankovo-letecká válka, kterou pro návštěvníky připravil Midway Mini Navy Club Brno, vypukne už v 9.30 hodin.

Součástí veletrhu Pyros/Iset jsou ukázky práce policistů a hasičů, které vyvrcholí právě v sobotu. Brněnští policisté chystají tři dynamické ukázky zákroků těžkooděnců proti nebezpečným pachatelům. Premiéru zde bude mít neletální munice, která byla do policejní výzbroje zařazena v letošním roce. „Jde o nesmrtící munici určenou pro zásahy proti nebezpečným pachatelům, proti agresivním demonstrantům, fotbalovým fanouškům apod. Projektily ráže 40 mm vyrobené z tvrzené gumy se střílejí do měkkých částí těla, takže pachatele ochromí, ale nezraní,“ vysvětlil organizátor veletržního doprovodného programu Policie ČR Karel Molák. Ukázky policejních zákroků budou probíhat za pavilonem Z od 10.40, 12.00 a 13.20 hodin.

Na stejném místě návštěvníci uvidí i simulované ukázky zásahů Integrovaného záchranného systému v podání příslušníků Hasičského záchranného sboru JMK. Program zahájí v 10 hodin vyprošťování zraněných osob ze dvou havarovaných vozidel. Při následující ukázce v 11.20 hodin návštěvníky čeká atraktivní záchrana dvaceti osob z konstrukce pavilonu Z. Při tomto zásahu se uplatní mj. třicetimetrový automobilový žebřík, evakuační spirálový rukáv nebo seskoková matrace. Třetí ukázka je plánována na 12.40 hodin, tentokrát návštěvníci budou moci sledovat záchranu osob zasypaných ve výkopu s použitím čerpadla k odčerpání vody. Poslední hasičské přestavení ve 14 hodin ukáže vzorovou likvidaci úniku kyseliny octové z nákladního automobilu.

Hasiči nezapomínají ani na dětské návštěvníky. V rámci preventivně výchovného programu Dráček Hasík si na výstavišti mohou vyzkoušet svou šikovnost při plnění drobných úkolů, například při simulovaném hašení hořícího domku. Variantou pro dospělé návštěvníky je preventivní program Chytré blondýnky radí. Oba programy proběhnou na volné ploše mezi pavilony P a Z.

Další zajímavou podívanou slibuje Den dobrovolných hasičů se soutěží mladých hasičů a následně také mužů a žen v požárním útoku. Soutěže se uskuteční od 10 do 12 hodin a od 13 do 14.30 hodin na volné ploše mezi pavilony O, V, F a G.

Výčet sobotních atrakcí doplní ještě „povodně v přímém přenosu“, neboli praktické ukázky protipovodňových opatření v bazénu mezi pavilony Z a G1. Čtyřicetiminutové prezentace začínají v 10.00, 11.30, 13.00 a 14.30 hodin.

Libor Popela, ilustrační foto: Kryštof Turek

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...