Brněnská turistická sezona láká na labyrint, obří dětský park a slavné vily

Brno, 2. dubna 2011 (MEDIAFAX) - Unikátní podzemní labyrint pod Zelným trhem, obří dětský park u nákupního centra Olympia a nově opravená Jurkovičova vila v Žabovřeskách jsou trojlístkem nových hlavních atrakcí nadcházející turistické sezony. Ta v Brně oficiálně začíná v pátek 1. dubna.

 

park1

Unikátní podzemní bludiště pod Zelným trhem opravovalo město více než dva roky. Zpřístupnění kilometrového labyrintu chodeb stálo radnici zhruba 120 milionů korun. "Lidé si budou moci prohlédnout podzemí denně, kromě pondělků," řekla mluvčí turistického centra Jana Fantová s tím, že jedna prohlídka katakomb přijde dospělého na 150 korun a zabere přibližně tři čtvrtě hodiny. Prvořadou undergroundovou atrakcí prohlídkových tras se mají stát především funkční pranýř a historický vinný šenk.

Turistům začíná od pátku sloužit po dvou letech oprav i Jurkovičova vila, ležící v Žabovřeskách vedle basketbalové haly Rosnička. Zájemci o prohlídku architektonické památky, významem srovnatelné s vilou Tugendhat nebo vilou Stiassni, však musejí dopředu kontaktovat pracovníky Moravské galerie.

03-bkc-02

Sportovce a rodiny s dětmi se chystá od pátku oslovit rozlehlý zábavní park u nákupního centra Olympia na jižním předměstí Brna v Modřicích. Dominantami areálu jsou 18 metrů vysoká horolezecká stěna a více než kilometr dlouhá dráha na inline bruslení. "Tatínky a kluky určitě zaujme miniželeznice s vláčky, nádražím, točnou i tunelem," řekla mluvčí Olympie Adriana Zámečníková. Management střediska se podle ní bude snažit přilákat návštěvníky i na dočasnou instalaci zrcadlového bludiště, kterou do Brna půjčilo pražské muzeum voskových figurín.

Nové webové stránky Turistického informačního centra:
Od 1.4.2011 začnou fungovat nové webové stránky Turistického a informačního centra města Brna – www-ticbrno.cz. Projekt je realizován z finanční dotace statutárního města Brna. Součástí nových webových stránek TIC je funkční redakčně-administrativní systém, díky němuž bude zavedena simultánní forma 5 paralelních jazykových mutací těchto stránek. Prostřednictvím nově designovaných webových stránek se budou moci návštěvníci snadněji seznamovat s aktualitami i nabídkami TIC ve městě Brně. Novinkou bude zavedení rezervačního systému prodeje vstupenek na kulturní akce, ale i do brněnského podzemí.

Nová informační centra ve městě Brně:
·    Nové informační centrum s prodejem suvenýrů na Kapucínském náměstí, bude veřejnosti sloužit od pátku 1.4.2011, kdy bude také slavnostně otevřeno. bude slavnostně otevřeno nové informační cen od Kapucínském náměstí v Brně. Součástí tohoto provozu bude i prodej suvenýrů, které reflektují potřebu návštěvníků, ale i obyvatel města Brna po diferenci jak forem, tak autorských kusů reprezentujících upomínku na město Brno. Zde si budou moci zájemci koupit nejen klasické suvenýry, ale i originální práce umělců z Brna a širokého okolí. Součástí prodeje budou i výrobky z chráněných dílen.
·    Dalším informačním centrem, které bude v letošní turistické sezóně aktivně poskytovat návštěvníkům metropole i Jihomoravského kraje informace bude od poloviny května Informační centrum na letišti v Tuřanech.
·    Před letními prázdninami by měl být zahájen provoz Informačního centra na Joštově ulici, které je realizováno z prostředků EU.
·    Společně s opravou části hradu Špilberku bude i zde vybudováno nové informační centrum.
Všechna výše uvedená Informační centra bude provozovat BKC – TIC.

Průvodcovské a ubytovací služby:
Pro turistickou sezonu 2011 je pro veřejnost znovu připravena pravidelná odpolední sobotní prohlídka s názvem „Centrum Brna známé i neznámé“. Zájemci o komentovanou prohlídku města vyčkají pod brněnským drakem na průvodkyni, se kterou absolvují prohlídku exteriéru Staré radnice, s následnou procházkou po největších atraktivitách historického jádra města – celkový čas této prohlídky je 90 minut.
Mimo tento pravidelný okruh jsou nabízeny individuální prohlídky pro jednotlivce a skupiny, zaměřené nejen na různá témata, ale i v řadě jazykových mutací. Nabídku služeb je možné nalézt na www.ticbrno.cz, stejně tak, jako nejrůznější nabídku ubytovacích kapacit ve městě a okolí.

Turistický minibus:
Díky finanční dotaci statutárního města je i v letošním roce realizován městský Turistický minibus. Ten bude stejně jako vloni vyjíždět ze zastávky na Malinovského náměstí přímo naproti budovy Mahenova divadla, a to od června do poloviny září, vždy od pátku do neděle. Nízkopodlažní minibusy budou projíždět vytypovanými lokalitami, které turistům, ale i městským rezidentům představí nejvýznamnější památky a zajímavosti Brna, které se nachází ve vzdálenějších místech jedna od druhé, a někdy bývá pro návštěvníka složité si je pohodlně alespoň v exteriéru prohlédnout. Turistický minibus bude společně s průvodcem pro zájemce nabízet tzv. malý a velký okruh. Použité minibusy jsou bezbariérové, tudíž si handicapovaní občané mohou velmi komfortně prohlédnout Brněnská nej společně s dalšími cestujícími. Pro ještě váhající či tuze lenivé návštěvníky bude připravená imaginární trasa turistického okruhu i na webových stránkách.

Minibus

Průvodci po brněnských chrámech:
Od 14.6 – 17.9 2011 budou moci návštěvníci v historické části města Brna využít možnosti prohlídky čtyř nejvýraznějších brněnských chrámů. A to katedrály sv. Petra a Pavla na Petrově, děkanského kostela sv. Jakuba, baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně a také minoritského komplexu s kostelem sv. Janů a Loretou. Prohlídky jsou díky finanční dotaci statutárního města Brna pro návštěvníky již tradičně zdarma. Průvodci vedou výklad nejen pro česky mluvící návštěvníky, ale každá farnost garantuje i cizojazyčně vybavené průvodce. Kostely je možné si za účasti „místního“ průvodce prohlédnout a seznámit se tak nejen s liturgickou, ale i architektonicko-historickou stránkou objektů. V letošním roce je tento oblíbený projekt realizován již potřetí.


Nabídka produktových a turistických balíčků:
Turistické informační centrum začalo v loňském roce pracovat na vytváření produktových turistických balíčků, zaměřených na individuální potřeby jednotlivců, skupin, či organizací. Součástí balíčků tzv. all inclusive je i propojení tradiční služby pronájmů historických sálů s provozem brněnského podzemí a komentovaných prohlídek Staré radnice či radniční věže.

Jiří Nováček. foto: Olympia Brno

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...