Exředitel brněnské NMB žádá primátora o vyřešení krize v nemocnici

Brno, 30. března 2011 (MEDIAFAX) - Exředitel Nemocnice Milosrdných bratří v Brně (NMB) a brněnský zastupitel Daniel Rychnovský (KDU-ČSL) žádá otevřeným dopisem primátora Brna Romana Onderku (ČSSD), aby vyřešil krizovou situaci v NMB. Z nemocnice odešla převážná většina anesteziologů.

nemocnice_milosrdnych_bratri250

Bývalý I. náměstek primátora Rychnovský žádá Onderku, aby začal řešit krizovou situaci v NMB, odkud odešlo osm z devíti anesteziologů. "Městská rada v čele s primátorem nemůže situaci přehlížet a nechat vše na řediteli, kterému se situace vymkla s rukou," uvedl Rychnovský s tím, že jeho záměrem není usilovat o post ředitele, kde v minulosti působil, nýbrž náprava situace v nejstarší brněnské nemocnici.

"Žádám Vás, pane primátore, abyste začal jednat, protože každý další den prodlužování současného neúnosného stavu ohrožuje budoucnost nemocnice a především zdraví jejich pacientů - občanů města Brna," píše v dopise Rychnovský, podle kterého Onderka deklaroval, že celá situace měla být vyřešena do půli března. "Nestalo se tak a nemocnice žije ze dne na den. Anestezii zajišťují brigádníci, často lékaři, kteří postrádají praxi u lůžka a nedisponují znalostí ovládání moderní ventilační techniky," stojí v dopise.

Na důkaz obsahuje dopis příklad pacienta z minulého týdne, který po větším operačním zákroku putoval do jiné nemocnice. "Nebyl k dispozici anesteziolog, který by jej zvládl odpojit od dýchacího přístroje, a proto jej sanitka převezla do jiné nemocnice, kde jej navedli na spontánní dýchání," uvedl Rychnovský.

Podle něj je NMB druhá největší porodnice na jižní Moravě. "Nemocnice existuje už 260 let, poskytuje komplexní péči a slouží nejširším vrstvám brněnských obyvatel. Současně je i významným zaměstnavatelem asi 600 zaměstnanců," sdělil Rychnovský.

Zastupitel nevidí problém ve financích ani špatných pracovních podmínkách. "Po výměně vedení se nemocnice ocitla v hluboké krizi, odešel celý tým anesteziologů. Příčinou je osoba nového ředitele nemocnice, kterým je Josef Drbal," stojí v dopise Rychnovského.

Ten vidí řešení v novém řediteli, který by situaci zaštítil tak, aby se anesteziologové vrátili. "Mluvil jsem s ředitelem Fakultní nemocnice Brno Krausem a podle jeho slov se krize v Nemocnici Milosrdných bratří odráží i v jiných nemocnicích, které jsou kvůli tomu přetížené a situaci nestíhají," dodal Rychnovský.

Z NMB odešlo k 1. březnu osm z devíti anesteziologů, kteří po ukončení celostátní akce Děkujeme, odcházíme nestáhli výpověď. Důvodem prý byla nedůvěra v nového ředitele.

Odchodem anesteziologů, kteří jsou nepostradatelní při operacích k uspávání pacientů, nejvíce utrpěla anesteziologicko-resuscitační lůžka. "Měli jsme pět pacientů na ventilátorech, které jsme museli přemístit do jiných nemocnic," řekl již dříve ředitel nemocnice Josef Drbal.

Nemocnice se domluvila se zdravotnickou záchrannou službou na upraveném režimu, jaké případy mohou do nemocnice přivézt, a jaké nikoliv. "Nemůžeme si dovolit přijímat případy a blokovat jimi anesteziologa v situaci, kdy bychom nezajistili chod na porodním oddělení. Při císařských řezech je anesteziolog nezbytně nutný, a my jej proto musíme upřednostnit pro tyto situace," vysvětlil již dříve Drbal.

Lenka Horáková, foto - zdroj: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...