Lékaři z FN u svaté Anny nemají zájem vypomoct slovenské straně

Brno, 1. prosince 2011 (MEDIAFAX) - Chirurgové a anesteziologové z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA) nemají zájem vypomoct slovenským klinikám, které se potýkají s hromadnými výpověďmi doktorů. Naši lékaři mají mnoho pracovních povinností, řekla ve čtvrtek mluvčí FNUSA Šárka Urbánková.

Chirurgove-operace-na-sale-KT-4

České ministerstvo zdravotnictví přijalo od Slovenska žádost o poskytnutí lékařů. "Ministerstvo tuto žádost předalo fakultním nemocnicím. Byli jsme osloveni, zda by naši lékaři z oboru chirurgie, neonatologie a anesteziologie byli ochotní vypomoct slovenské straně," řekla Urbánková s tím, že nemocnice nemá žádné neonatology, jejichž práce je na novorozeneckém oddělení.

"Žádost o pomoc jsme ověřovali u našich kolegů a poté oslovili naše lékaře. Ti nemají zájem vypomoct," uvedla mluvčí.

Důvodů je podle ní hned několik. "Doktoři u nás mají pracovní povinnosti. Výpomoc by nebyla pouze na přechodné období, ale na delší dobu, což by také znamenalo problémy s přesunem nebo bydlením," vysvětlila Urbánková. Nemocnice by také lékaře zaskakující na Slovensku postrádala.

Podle Urbánkové je však klinika připravená v případě nutnosti přijmout akutní případy ze Slovenska. "Ostatními případy by se musely řešit individuálně," dodala.

Stejné stanovisko zaujala také Fakultní nemocnice Brno (FNB). "Naše lékařské kapacity jsou nyní na úrovni provozu vlastní nemocnice, takže nemůžeme nikoho poskytnout. Jsme ale schopní postarat se o akutní pacienty ze Slovenska," řekla Mediafaxu mluvčí FNB Anna Mrázová.

Doktorů se Slováci nedočkají ani z hodonínské nemocnice. "Se zapůjčením lékařů nemůžeme vyjít vstříc, protože nemáme žádného navíc. A nemůžeme přece riskovat, aby u nás nastaly problémy se zajištěním vlastního provozu. Každý lékař by nám chyběl," sdělil ředitel hodonínského špitálu Antonín Tesařík.

Ten však nezapomněl na pomocnou ruku ze slovenské strany v době krize v České republice. "Když nám v rámci akce Děkujeme, odcházíme odešli anesteziologové, domluvili jsme si spolupráci s Trnavou a Skalicí při přemístění čtyřech našich pacientů. Rád bych jim nabídl stejnou pomoc," uvedl Tesařík s tím, že by se muselo vyřešit zajištění úhrady.

Kvůli obdobné situaci s výpověďmi lékařů v České republice v rámci akce Děkujeme, odcházíme schválila slovenská vláda v pondělí na mimořádném zasedání stav nouze.

Lenka Horáková, ilustrační foto: Kryštof Turek

Související články:

Komentáře 

 
0 #1 xxx 2011-12-02 09:15
Někdo v minulosti porušil Hippokratovu přísahu a předal lékařské vědomosti členům LOK-u a jim podobným:
.....
Lékařské úkony budu konat v zájmu a ve prospěch nemocného, dle svých schopností a svého úsudku. Vystříhám se všeho, co by bylo ke škodě a co by nebylo správné.

Nepodám nikomu smrtící prostředek, ani kdyby mne o to kdokoli požádal a nikomu také nebudu radit (jak zemřít). Žádné ženě nedám prostředek k vyhnání plodu.
 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...