Zpřístupní se další část brněnského podzemí

Brno, 15. ledna 2010 - V podzemí kostela svatého Jakuba v Brně leží lebky a kosti více než padesáti tisíc lidí. Od února začnou ve zdech kostnice pracovat stavebníci, kteří unikátní prostory zpřístupní. Návštěvníkům se podzemní komory otevřou pravděpodobně před Vánoci v roce 2012. Nový vchod bude před kostelem svatého Jakuba. Návštěvníci sejdou po schodech do malé haly, odkud budou s průvodcem vycházet na pětadvacetiminutové prohlídky. Stavaři musí do kostnice zavést elektřinu a vzduchotechniku. Vše bude osvícené a ozvučené. Rekonstrukce přijde na 40 milionů.

Podzemi


Jedná se tak o další z částí brněnského podzemí, které se město rozhodlo zpřístupnit pro veřejnost. Po několikaměsíční rekonstrukci byl na konci listopadu loňského roku zpřístupněn Mincmistrovský sklep na Dominikánském náměstí. Jedná se o souborné označení sklepních prostor svázaných s historickými postavami brněnských mincmistrů Bruna a později Mikuláše od Věže. Je tvořen středověkým sklepením domu mincmistrů s přístupovým schodištěm a studnou ze 13. století a nově vytěženými či rekonstruovanými prostorami pod Novou radnicí.  Samotný sklep byl objeven při průzkumu brněnského podzemí v roce 1999 a částečně zpřístupněn v roce 2007.

Jako první byl v sobotu 2. října, za účasti primátora města Brna Romana Onderky, slavnostně zpřístupněn také Labyrint pod Zelným trhem. Celkové náklady na stavební část projektu jsou 100,1 mil. Kč, přičemž z fondů Evropské unie obdrželo město Brno 62 mil.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...