Kohoutovice otestují unikátní cvičení evakuace osob za pomoci vrtulníku

Brno, 23. října 2023 - Městská část Brno-Kohoutovice se chystá na unikátní preventivní evakuační cvičení, které se uskuteční 3. listopadu mezi 9.00 a 11.00 hodinou v prostorách bývalé kavárny Grand Prix na adrese Voříškova 2. Toto cvičení představuje kritický test pro evakuaci osob z 15 patrové budovy s využitím vrtulníku.

vrtulnik nebezpeci zachranarsky

Starosta MČ Brno-Kohoutovice Jakub Hruška (KDU-ČSL) uvedl: „Toto cvičení je nezbytné, protože budova Grand Prix Kohoutovice je speciálním objektem s 15 poschodími. Musíme otestovat, zda můžeme zabezpečit efektivní evakuaci a ochranu budovy i z výšky, tedy pomocí vrtulníku."

Městská část Brno-Kohoutovice si dlouhodobě klade za cíl obnovit a zpřístupnit obyvatelům možnost navštěvovat vyhlídkové místo, které je jedním z nejvyšších bodů v Brně. Grand Prix Kohoutovice bylo původně postaveno pro sledování Velké ceny motocyklů a stalo se ikonickým symbolem městské části. Po nedávné rekonstrukci je budova opět otevřena veřejnosti, a to nejen při akcích jako je Open House. Díky rekonstrukci získala budova nové sociální a společenské prostory, které jsou využívány pro různé společenské události.

„Původní kancelářský provoz nastavil požárně bezpečnostní řešení na limitující hranici počtu osob, především v kategorii děti do 6 let a seniorů nad 60 let a my bychom ho rádi zvedli, a tak naplňujeme to, co si žádají záchranné složky ZSJMK, a to včetně nového evakuačního výtahu,“ upřesnil místostarosta Ondřej Švéda (BEZPP za KDU-ČSL).

V září byla zrealizována první zkouška, během níž se ověřovalo, zda pohyb vrtulníku nad obydlenou oblastí nezpůsobí škody na střechách budov nebo anténách. Následující velké cvičení bude zahrnovat záchranné operace, jako je evakuace osob vrtulníkem, kropení vodou, tahání hadic do objektu a celkový nácvik záchranných složek pro tento specifický objekt.

Foto: Ingimage


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...