Brno memorandem podpoří vznik nových zahrádek na svém území

Brno, 24. srpna 2021 - Na nalezení a vytvoření nových lokalit pro zahrádkáře na městských pozemcích, tvorbě komunitních zahrad i zajištění lepší přístupnosti zahrádkářských osad by se v dohledné době mělo dohodnout město Brno se zahrádkáři. Brněnští radní doporučili zastupitelům schválit Memorandum o spolupráci v oblasti podpory zahrádkářské činnosti pro veřejnost, které město uzavírá s Územním sdružením Českého zahrádkářského svazu Brno.

zahradka zahradkareni

„Zahrádky jsou důležitým prvkem ekosystému města, který přispívá mimo jiné k ochraně životního prostředí, podpoře ekologických funkcí a zmírňování klimatických změn. Zahrádkářská činnost má také pozitivní vliv na budování kladného vztahu k přírodě nejen u dětí a pomáhá ve vzdělávání v oblasti udržitelného rozvoje formou samozásobitelství lokálními potravinami. V memorandu se město zavazuje mimo jiné k tomu, že bude projevovat zájem o tvorbu nových komunitních zahrad, bude podporovat vhodné nakládání s biologickým odpadem. Naším cílem je chránit půdní fond, zvyšovat biodiverzitu ve městě, podporovat ptačí druhy a mnoho dalšího,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík.

Spolupráce mezi oběma subjekty by měla spočívat ve vytvoření nových lokalit určených pro zahrádkáře. “Nové plochy zahrádek vymezujeme v novém územním plánu především na úrodných půdách v Tuřanech v blízkosti zastávek MHD. Město bude také spolupracovat na pořádání vzdělávacích a osvětových akcích, které zpřístupní zahrádky především v centru města široké veřejnosti. Po kritice o redukci zahrádek v novém územním plánu necháváme prověřit současné kolonie ve středu města územní studií, která kolonie může stabilizovat. Navíc pracujeme na studii proveditelnosti a investičním záměru nových zahrádek s výsadbou větrolamů a zázemí,“ řekl Filip Chvátal, radní pro územní plánování a rozvoj města Brna.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...