Studenti zdravotnické školy na Grohové pomáhají v boji proti covidu

Brno, 3. listopadu 2020 – Studenti z Církevní střední zdravotnické školy v Brně se zapojili do boje proti koronavirové pandemii. Na 30 studentů pomáhá na interní ambulanci Fakultní dětské nemocnice, v Nemocnici milosrdných bratří, v nemocnicích v Tišnově nebo v Čáslavi. Následovali tak povolání do služby, vydané jednotlivými kraji. Většina z nich už ale pomáhala jako dobrovolníci ještě před obdržením pracovního příkazu.

studenti szs grohova boj kovid

Jedním ze studentů, kteří se rozhodli pomoci na nejvytíženějších místech, je i Anna Škvařilová z 3. ročníku oboru Ošetřovatel. Od října pomáhá na odběrovém středisku Městské nemocnice v Čáslavi. „Jsem velice vděčná, že se i já jako student můžu podílet na užitečné pomoci v tak nelehké situaci. Myslím si, že každý zdravotně způsobilý zdravotník by se měl v tomto období zapojit. Nejsme sobečtí, jdeme pomáhat druhým, i když to znamená riziko pro nás i naše blízké. Jednou jsme si toto povolání vybrali, tak se k němu musíme umět i postavit,” říká Anna Škvařilová, která dvakrát až třikrát týdně pomáhá zejména s odebíráním vzorků od pacientů s podezřením na nákazu Covid-19.

Zatímco v současnosti ještě většina zdravotnických zařízení situaci zvládá, s postupující nákazou bude nejen přibývat nemocných, ale také ubývat zdravotníků. Ti se často ocitají v karanténě. Vrchol krize se očekává v průběhu několika týdnů, proto mnohá zařízení prosí veřejnost o pomoc.

Studenti z Grohovy pomáhají také v Nemocnici Milosrdných bratří, konkrétně v Léčebně dlouhodobě nemocných. Epidemie koronaviru zde výrazně zkomplikovala situaci, protože mnoho zdravotníků je v karanténě. “Za nouzového stavu, kdy je nedostatek personálu, jsme opravdu hodně vytížení. Klienti v této části nemocnice navíc patří mezi nejohroženější populaci v ČR, proto je pro nás, mimo jiné, dodržování správných hygienických postupů na prvním místě,” dodává Darina Dohnálková ze 4. ročníku oboru Zdravotnický asistent, která na oddělení pomáhá již od konce druhého ročníku. “Naštěstí máme dobrou průpravu ze školy i praxí. Víme, jak používat ochranné pomůcky, a poradíme si i s běžnými výkony, takže to pro nás není nové,” doplňuje Darina Dohnálková.

Podle statistik počet zdravotníků nakažených koronavirem stále roste. Kraje vytvořily seznamy studentů zdravotnických škol, které v případě potřeby umisťují na konkrétní pracoviště. “Musím říct, že jsem moc hrdý na naše studenty a studentky. Aniž bychom jim to nabízeli, rozhodli se sami pomoci tam, kde se nikdo z nás nechce ocitnout,” dodává ředitel školy David Kasan.

Církevní střední zdravotnická škola na Grohově ulici v Brně aktuálně vyučuje na 300 studentů v oborech Zdravotnické lyceum, Praktická sestra a Ošetřovatel. Každý rok školu absolvuje 70 studentů, kteří pokračují do praxe nebo v dalším studiu zdravotnických oborů.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...