Vozíčkáři budou objevovat noční Brno díky šifrovací hře Temno

Brno, 10. června 2019 – Šifrovací hry se těší u široké veřejnosti stále větší oblibě. Nezisková organizace Domov pro mne dokazuje, že užívat si je mohou i lidé na invalidním vozíku. Již po čtrnácté proto pořádá noční šifrovací hru Temno, v rámci které se 2-5 členné týmy vydají luštit hádanky do ulic nočního Brna. Letošní ročník odstartuje 21. 6. ve 20 hodin. Do akce se zapojila Městská policie, Moravské zemské muzeum nebo třeba brněnské výstaviště.

sifrovaci hra temno brno vozickari

Noční šifrovací hra Temno není v repertoáru akcí Domova pro mne novinkou, její tradice začíná již v roce 2004. „Většina šifrovaček pořádaných v Brně je velmi bariérová, rozhodli jsme se proto nabídnout vozíčkářům alternativu. Trasu volíme s ohledem na jejich možnosti, i tak je ale celý závod poměrně náročný a do cíle dorazí jen ty neotrlejší týmy,“ popisuje Michael Vidura, dlouholetý organizátor hry a klient Domova pro mne. Díky spolupráci s různými brněnskými organizacemi i jednotlivci se podle něj daří nabízet účastníkům možnost navštívit i místa, kam se běžně nepodívají. Letos se do programu Temna zapojí například strážníci městské policie, kteří nechají soutěžící nahlédnout pod pokličku své práce.

Cílem noční šifrovací hry je především poskytnout osobám s handicapem další možnost vyžití i seznámení se s novými lidmi. Odměnou pro ty nejvytrvalejší pak bude východ slunce na samotném konci trasy. Ta má kolem deseti kilometrů a nabízí zpravidla 10 stanovišť. Týmy se zde kromě luštění rébusů dozvědí i zajímavé informace o daném místě nebo si užijí netradiční doprovodný program. „Vyjet si na projížďku nočním Brnem je pro mnohé vozíčkáře bez dopomoci nemožné. Díky Temnu se za dobrodružstvím mohou vydat i jednotlivci, kterým se asistenta nepodařilo sehnat, potřebný komfort jim zajistíme,“ říká Lenka Romportlová z Domova pro mne.

Usednout na invalidní vozík mají dokonce možnost i jinak zdravé osoby. „Pokud se někdo chce na jednu noc vžít do kůže handicapovaného a trasu absolvovat na vozíku, rádi mu půjčíme potřebné vybavení. Hlásit se mohou party kamarádů, kolegové z práce i rodinná družstva, jediným podmínkou je, že alespoň jeden z týmu musí závodit na vozíku,“ dodává Romportlová.

Zájemci, kteří se chtějí noční šifrovací hry Temno zúčastnit, se mohou hlásit na emailu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...