Teplárny Brno: Letošní topná sezóna byla extrémně dlouhá

Brno, 4. června 2019 – S posledním květnovým dnem ukončily Teplárny Brno dodávky tepla v sezóně 2018/2019. Bez přerušení topily od 25. září 2018. „Podle našich statistik jsme topili nejdéle za posledních deset let. Topných dnů bylo celkem 248, pro srovnání, v minulé otopné sezoně 2017/18 jich bylo o 39 méně,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

teplarny brno topeni

Na druhé straně bylo v období říjen 2018/duben 2019 slunce na obloze 852 hodin, přičemž dlouhodobý normál je o 260 hodin nižší. Průměrná teplota v období od loňského října do letošního dubna činila 5,9 stupňů Celsia, v minulé sezoně byla o něco málo nižší (5,3° C).

Topení v květnu, kdy také oficiálně končí otopná sezona stanovená vyhláškou, však není úplně výjimečné. V roce 2013, po asi měsíčním přerušení, musely například Teplárny Brno dodávky tepla 23. května obnovit a definitivně se přestalo topit až 4. června. „Ve zpětném ohlédnutí lze sezonu 18/19 stručně charakterizovat takto: teplý podzim (říjen-listopad), normální zima (prosinec-leden), teplé jaro (únor-duben) a borec na konec, studený květen,“ okomentoval vývoj počasí finanční ředitel Tepláren Brno Přemysl Měchura.

Hodnocená topná sezona 2018/2019 se z posledních šesti topných sezón stala již čtvrtou s průměrnou teplotou nad dlouhodobým normálem a tedy i čtvrtou s prodejem tepla pod očekávání. „Celkové výsledky za květen ještě neznáme, porovnávat můžeme tedy jen období říjen/duben. V letech 2018/19 jsme prodali 3 034 tisíc GJ tepla, což je o 5,4 % méně ve srovnání se stejným obdobím v letech 2017/2018,“ upřesnil Přemysl Měchura.

Byť prodej tepla bude vždy klíčový pro finanční výsledky společnosti, Teplárny Brno však mají svou strategii postavenou i na dalších produktech. Výnosy z prodeje silové elektřiny, regulační elektřiny či prodeje podpůrných služeb významně eliminují negativní dopady nižšího prodeje tepla posledních topných sezón. Mimo jiné také společnost vstoupila na trh prodeje elektřiny a zemního plynu konečným zákazníkům, vyhodnocuje možnosti prodeje chladu či investuje do technologií typu elektrokotel.

V době letní odstávky budou Teplárny Brno pokračovat v přestavbě zastaralých parovodů na horkovody a čeká je také pravidelná údržba, opravy a revize technologií. Hlavním zdrojem, který bude dodávat teplo do soustavy zásobování tepelnou energií v Brně, se stane jako každoročně společnost SAKO Brno.

Podle vyhlášky Ministerstva obchodu a průmyslu začíná otopné období na území ČR 1. září a končí 31. května. V tomto období musí být teplárenské společnosti připraveny dodávat teplo v případě, že se průměrné denní teploty dostanou pod 13 °C.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...