Obří Věstonická venuše bez prsu ve Vaňkovce upozorní na boj proti rakovině

Brno, 1. června 2019 – Až do 14. června budou mít návštěvníci Galerie Vaňkovka možnost si při průchodu nákupní galerií všimnout 3,5 metru vysoké sochy Věstonické venuše. Tato plastika je zvláštní tím, že symbolu ženskosti chybí pravý prs. Má tak ženám a dívkám připomenout, jak důležitá je prevence a samovyšetření při boji s rakovinou prsu. Instalace je součástí projektu Všechny jsme z Venuše.

vestonicka venuse vankovka rakovina

Projekt Všechny jsme z Venuše je doprovázen putovní výstavou nadrozměrné sochy Věstonické venuše s chybějícím pravým prsem. „Tato netradiční nadživotní socha venuše bez jednoho prsu upoutá každého. Chceme využít toho, že Vaňkovku navštíví v průměru 40 tisíc lidí denně, a upozornit tak na kampaň k prevenci rakoviny prsu co nejvíce z nich,“ vysvětlil Jan Borůvka, ředitel Galerie Vaňkovka.

Socha bude v nákupní galerii ohraničena trojúhelníkem ze žlutých pásek s nápisy a odkazy ke kampani. Zvětšenina předávala své poselství po celý březen na pražském Masarykově nádraží, odtud se pak na duben a květen přesunula do Ostravy. Brněnská Galerie Vaňkovka je tak její třetí zastávkou.

Ambasadorkou projektu je Lucie Šimková, která si ve 22 letech sama nahmatala bulku v pravém prsu, později diagnostikovanou jako zhoubný nádor. Díky samovyšetření a následné péči lékařů se jí podařilo nemoc překonat. „Rakovinou prsu onemocní v České republice každá desátá žena. A bohužel se nevyhýbá ani mladším ročníkům, sama jsem toho důkazem,“ říká Šimková.

„Nabídku stát se ambasadorkou projektu Všechny jsme z Venuše jsem bez váhání přijala. Pokud totiž pomůžeme alespoň jedné ženě, aby díky včasné indikaci prožila plnohodnotný život, má to smysl,“ dodává.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF