Zoo získala vzácného a kriticky ohroženého leguána

Brno, 17. dubna 2018 - Pouhých osm kilometrů čtverečních na jediném ostrově ve Střední Americe. To je přirozené prostředí ještěra Ctenosaurus bakeri, který nemá české jméno. Toho se nyní z Velké Británie podařilo získat brněnské zoologické zahradě. Návštěvníci ho najdou ve zdejším Tropickém království.

ctenosaurus bakeri zoo brno

„Jedná se o kriticky ohrožený druh, u kterého není znám přesný počet jedinců žijících ve volné přírodě. Před několika lety se odhadovalo, že jich na ostrově Utila severně od Hondurasu žije necelých pět tisíc. Toto číslo ale s největší pravděpodobností rapidně klesá,“ upozornil kurátor chovu plazů Zoo Brno Petr Šrámek.

Důvodem poklesu stavů je úbytek přirozeného prostředí a konzumace vajec. I když jsou tito ještěři chráněni honduraskými zákony, krádeže a prodej vajec pokračují i nadále. Ctenosaurus bakeri (anglicky Utila spiny-tailed iguana) je leguán žijící v mangrovníkovém lese na asi osmi kilometrech čtverečních na ostrově Utila u Hondurasu. Je endemitem tohoto ostrova, to znamená, že se nikde jinde na světě nevyskytuje.

Výrazným znakem Ctenosaura bakeri jsou ostnaté šupiny obepínající ocas. Samci tohoto ještěra mohou dorůst do délky až 75 centimetrů, samičky jsou asi o 20 centimetrů menší. Všechna mláďata mají jednotné šedohnědé zbarvení, dospělí jedinci jsou světle šedí až šedohnědí, často s tyrkysovým odstínem.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...