Na Tmavomodrém festivalu představí mobilní aplikaci pro barvoslepé

Brno, 27. dubna 2017 - Barvoslepost je překvapivě dost rozšířenou oční vadou, trápí každého desátého muže a každou osmdesátou ženu. A často se stává, že člověk vůbec neví, že barvoslepý je. Například se několik let dívá na obraz na zdi a nevidí některé detaily. Lidem s tímto hendikepem nyní pomůže nová mobilní aplikace NowYouSee. Aplikace bude poprvé představena v rámci Tmavomodrého festivalu, který pořádá Turistické informační centrum města Brna a je zaměřen na zrakově hendikepované děti a mládež.

barvoslepost

Konkrétně se tak stane během zážitkového dne, jenž proběhne ve čtvrtek 27. dubna od 13 hodin na Moravském náměstí u sochy Jošta. Zájemci zde budou moci svůj zrak otestovat, objevit pomůcku ke zlepšení života a také si vyzkoušet, jak se s takovým problémem žije. Součástí odpoledne bude i doprovodný gastronomický program či masáže od slepých masérů.

Aplikace je dílem Tomáše Jelínka a na stránkách areyoucolorblind.com bude ke stažení zdarma. Jednou z hlavních funkcí je možnost spuštění testu, který napoví, jak na tom s rozlišováním barev jste. Jeho princip vychází ze známého Ishiharova testu, jenž sestává z tabulek, na nichž jsou mezi barevnými skvrnami „ukryta“ čísla v odlišném barevném odstínu. Tomáš Jelínek vycházel z vědeckých poznatků, pouze čísla zaměnil za obrázky, aby si test mohly udělat i děti, které čísla ještě nepoznají.

„Po třech testových otázkách následuje zajímavost týkající se této problematiky. Například vysvětlení, proč je Facebook laděn do modré barvy, je poměrně překvapivé. Jeho zakladatel Mark Zuckerberg je totiž barvoslepý a modrou lidé s touto oční vadou vidí bez problémů,“ doplňuje autor aplikace.

Druhá rovina aplikace je ještě užitečnější. Podle diagnózy, kterou určí test, umí přebarvit „neviditelné“ barvy tak, aby je barvoslepý uviděl. Nejčastěji splývá zelená a červená barva. Stačí drobný posun v odstínu a barvy je najednou možné odlišit. Přes displej chytrého telefonu tak lidé mohou hrát třeba deskové hry, které by si jinak museli odepřít, nebo také mohou zjistit, že obraz, jenž jim visí celý život na zdi, obsahuje červené detaily. Příkladem může být slavný Monetův obraz Vlčí máky v Argenteuil, na němž člověk s tímto postižením vidí pouze postavy na šedé louce a rudé květy se zelenými listy si dosud mohl pouze domýšlet.

Aplikace nabízí šest módů přebarvování, podle typu barvosleposti, a také tři simulace, na kterých si člověk se zdravým zrakem může vyzkoušet, co vidí ti, pro něž je aplikace určena.

„Tmavomodrý festival, na kterém bude aplikace představena, se snažíme každoročně obohacovat o nějaké novinky. Po loňské úspěšné šifrovací hře, která ukázala, jak lze vnímat město se zavřenýma očima, jsme se letos zaměřili i na lidi trpící barvoslepostí,“ dodává ředitelka Turistického informačního centra města Brna Jana Janulíková.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF