Jedinečná kočka margay obohatila chov šelem v brněnské zoo

Brno, 15. prosince 2016 - Nádherné zvíře s krásným zbarvením a vzorem srsti. Tak se nejčastěji hovoří o kočkovité šelmě margay (Leopardus wiedii). Nyní se o tom mohou přesvědčit také návštěvníci Zoo Brno. Čtyřletá samička Ichika dorazil na Mniší horu z Anglie. „Ačkoli byla cesta poměrně dlouhá, vše skvěle zvládla. Pár hodin po příjezdu si už zvykala na nové prostředí v Tropickém království a dopřála si první jídlo,” říká kurátorka chovu savců Dorota Gremlicová.

KOCKA MARGAY

Margay, dříve také ocelot dlouhoocasý, je menší kočkovitá šelma, která je o něco větší než kočka domácí. Dorůstá délky až 80 centimetrů a váží od tří do devíti kilogramů. Specifikem margayů je krásná kresba a zbarvení, jež je většinou od žlutohnědé po šedavě hnědou. Srst je krátká, hustá a jemná, s tmavými skvrnami a otevřenými růžicemi. Hlavu a krk spojují černé linie, zadní část uší je také tmavá, ale s bílými skvrnami. Na vrchní straně krku navíc roste srst v opačném směru. Rozpoznat margaye mezi sebou by neměl být problém, protože vzory srsti se u jednotlivých zvířat výrazně liší.

Margayové žijí především na stromech, ale za potravou se vydávají i na zem. Jsou to velmi obratní lezci - mají široké a pružné tlapy s velkými drápy, které jim umožňují bezpečný a pevný úchop. Díky dlouhému ocasu dokáží snadno udržet rovnováhu.

Margay má ve srovnání s dalšími kočkovitými šelmami při šplhu několik výhod. Zadní končetiny margayů se mohou vytočit až o 180 stupňů, což jim umožňuje pevnější sevření kmene stromu, po kterém šplhají. Také se zadními končetinami dokáží udržet větví a pověsit na nich, pokud něco drží v předních tlapách. Kromě toho mohou margayové jako jediné kočky šplhat ze stromů hlavou dolů.
Aktivní jsou zejména v noci, přes den obvykle odpočívají na stromech. Loví hlavně malé savce a ptáky, nepohrdnou ani menším plazem nebo hmyzem a ovocem. Dospělí jedinci žijí jako samotáři.

Samice rodí většinou jedno mládě, vzácně i dvojčata. Období březosti je na kočky této velikost poměrně dlouhé a trvá až 84 dnů. Mláďata se rodí celá tečkovaná a vidět začnou asi po dvou týdnech. Po dalších třech už opouštějí noru a prohledávají okolí. Dospělosti dosahují asi po 12 měsících. V zajetí se mohou dožít 20 let.

Margay žije v tropických lesích a křovinatých oblastech od severního Mexika, přes Střední a Jižní Ameriku, východ And až po Argentinu a Uruguay. Chov margayů je v rámci EAZA (Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií) koordinován jako EEP (Evropský záchovný program). V Červeném seznamu ohrožených druhů je margay veden jako téměř ohrožený.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...