Brněnská zoo má další lákadlo – roztomilé čipmanky

Brno, 4. listopadu 2014 - Na Mniší horu se v říjnu nastěhovali noví obyvatelé, a to slavní hrdinové kresleného seriálu Chip a Dale – čipmankové východní. „Získali jsme od soukromého chovatele několik jedinců, ale vzhledem k tomu, že tento druh žije samotářsky, najdete v expozici pouze jednoho samečka, ostatní jsou zatím v zázemí zahrady,“ uvedla mluvčí brněnské zoo Monika Brindzáková.

cipmank vychodni zoo brno

Čipmank je štíhlý zemní živočich, který se vyznačuje typickým huňatým ocasem a velkými lícními torbami. Je aktivní ve dne a žije samotářským způsobem života s výjimkou páření. V období zimních měsíců hibernuje, ale zajímavostí je, že si nevytváří tukové zásoby na těle, ale schovává si jídlo na různých místech a během hibernace se několikrát probouzí a zásoby pojídá.

„Čipmanky východní chovají jen v několika zahradách v Anglii a odchovy jsou velmi vzácné. Samičky jsou březí jeden měsíc a rodí se většinou 4–5 mláďat. My budeme tedy doufat, že v novém prostředí umělé sekvoje se jim bude líbit a podaří se také odchovat mláďata,“ říká kurátor savců Zoo Brno Miroslav Friedman.

Foto: Zoo Brno


Související články:

Komentáře 

 
0 #1 Lada M. 2015-01-23 15:19
No tak ten je parádní, navštívíme ho zítra hned po putování se severskými zvířaty!
 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...