Náměstí Svobody je bezplatně pokryto Wi-Fi

Brno, 16. září 2014 - Srdce Brna – náměstí Svobody – je pokryto bezplatným Wi-Fi připojením. Internetovou síť FreeStred zde společně spustily radnice městské části Brno-střed, společnost Technické sítě Brno a poskytovatel telekomunikačních služeb NETBOX. Do konce roku by v centru měla přibýt další pokrytá místa, pracovníci TSB zatím prověřují technické možnosti.

namesti svobody foto krystof turek

„Jedná se dnes o běžný standard, který města a obce nabízejí jak svým občanům, tak turistům. Lidé takovou službu jistě uvítají, o tom nemůže být pochyb. Navíc se nám podařilo najít takové řešení, které umožnilo celý projekt spustit velmi rychle a efektivně,“ řekl k projektu starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka. Jím vedená radnice zatím nabízela bezplatný přístup k internetu na nádvoří svého sídla na Dominikánské ulici, v krytém bazénu na Kraví hoře či v infocentru na Zelném trhu.

Základ technického řešení představil generální ředitel Technických sítí Brno Jaromír Machálek: „Pro vedení optických vláken využijeme kolektory, které máme ve správě. S takovým využitím se koneckonců počítalo již v době, kdy se celá tato moderní síť budovala.“ Vysílače signálu budou v tomto případě umístěny na vstupech do kolektorů.

O samotný provoz bezdrátového připojení se bude starat NETBOX, který v Brně provozuje metropolitní síť s přístupem k internetu a digitální televizí. „Kapacita přístupových bodů je nastavena tak, aby obsloužila většinu uživatelů, kteří se do sítě v jeden moment připojí. Pokud by však požadavky na kapacitu sítě byly vyšší, budeme ve spolupráci s ostatními partnery hledat ideální řešení pro případné navýšení kapacity,“ uvedl ředitel realizace NETBOXU Miroslav Rek a doplnil, že bezdrátová síť FreeStred má vyhrazenou kapacitu 100 Mbps.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...