Zahájení nové turistické sezóny v Mikulově nabídne řadu atrakcí

Brno/Mikulov, 27. března 2014 - Mikulov po krátkém zimním odpočinku otevírá znovu své brány turistům a od 29. března jsou oficiálně zpřístupněny všechny historické památky. Zahájení sezóny doprovází řada vystoupení a představí se i nové expozice.
Akce Otevírání turistické sezóny je slavnostním zahájením provozu všech památek a muzejních expozic tohoto populárního města. Turistické informační centrum proto připravilo od desáté dopolední prohlídku, která zájemce seznámí s historií osídlení, zavede je do zámeckého sklepení s obřím sudem a provede židovskou čtvrtí.

MIKULOV

Odpolední Liechtensteinské slavnosti na horním nádvoří zámku nabízejí středověkem inspirovaná taneční a hudební vystoupení. Symbolické předávání klíče připomene okamžik, kdy panství Mikulov přešlo do rukou Liechtensteinů a v programu najdete i divadelní představení a večerní promítání v Nástupním sále.  

Dietrichteinskou hrobku od 16 hodin rozezní koncert barokní a romantické hudby. „Uznávaný varhaník Adam Viktora zahraje na nedávno opravený nástroj od významného varhanáře Jakoba Deutschmanna z roku 1851, který patří k velmi cenným tuzemským historickým varhanám.  Po koncertě se mohou návštěvníci těšit na exkurzi u varhan s ukázkami hry na nástroj a výkladem o jejich stavbě a historii,“ zve na zajímavý koncert Marcela Koňáková, ředitelka pořadatelské společnosti Mikulovská rozvojová.

„Od poloviny dubna bude v  hrobce zpřístupněna také nová expozice nazvaná Od svaté chýše loretánské k hrobnímu kostelu Dietrichsteinů. Tato výstava bude prezentovat slavnou minulost stavby, navštěvovanou Habsburky, aristokracií i poutníky za zázračnou Černou Matkou Boží,“ dodala k pozvání.

Samozřejmě že i tentokrát se v programu počítá s vínem. Od 17 hodin je na Náměstí před sgrafitovým domem U rytířů připravena ochutnávka vín s cimbálovou muzikou Kapura. Celý víkend budou také probíhat prohlídky vinařství Galant, spojené s ochutnávkou jejich produkce.

Regionální muzeum v Mikulově připravilo zajímavý doprovodný program i na neděli 30. března. Příznivci historie jsou zváni od 10 do 16 hodin na horní nádvoří zámku na interaktivní výstavu zbraní. V odpoledních hodinách je připraven doprovodný program v expozici Římané a Germáni a ve 14 hodin komentovaná prohlídka.

„Věřím, že díky svému půvabu, historii a unikátním architektonickým památkám se Mikulov stane opět vyhledávaným turistickým cílem a nastávající sezóna bude znovu úspěšná,“ dodal Rostislav Koštial, starosta města Mikulova.

(lk)


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...