Dorotheum bude v Brně opět hledat vzácné umělecké předměty

Brno, 2. prosince – Potřetí v letošním roce zamíří do Brna experti prestižního aukčního domu Dorotheum, kteří v hotelu Continental od 3. do 5. prosince připravili pro veřejnost bezplatné poradenství a konzultace. Okruh sortimentu k posouzení je široký – obrazy všech období až po současnost, sochy, fotografie, šperky, sklo, porcelán, historický nábytek či další starožitnosti. V případě, že o nabízený umělecký předmět experti projeví zájem k zařazení do dražeb této společnosti, poskytnou majiteli nejen informace o samotném díle a jeho autorovi, ale samozřejmě i dílo ocení.

antique

„Právě v úterý 3. prosince zakončíme aukcí unikátní sbírky historických dýmek letošní úspěšnou sezonu. Rok končí, ale my už se připravujeme na ten následující. Do Brna jezdíme rádi a pravidelně, neboť samotné město i jeho okolí patří k oblastem, kde se v domácnostech stále nacházejí hodnotné umělecké předměty a starožitnosti. Mnohé z nich by se proto mohly zajímavě zhodnotit právě prostřednictvím veřejné dražby. Je však důležité uvědomit si, že pro prodej v aukcích nejsou vhodné předměty, které běžně vídáme v nabídce bazarů, vetešnictví či lokálních starožitností. Do aukcí se vybírají opravdu jen ty nejkvalitnější předměty, o které je mezi sběrateli a investory zájem," říká Mária Gálová, ředitelka společnosti Dorotheum.

Aukčnímu domu Dorotheum se podařilo v letošním roce například vydražit špičkovou kolekci dvanácti obrazů malíře Františka Muziky za více než 28 milionů korun. Obrazy ruských malířů Konstantina Makovského Zrození Afrodity a Ilji Repina Nordmanová nad knihou se prodaly za více než deset, resp. osm milionů korun, a třeba za studii Alfonse Muchy Zavedení slovanské liturgie na Velké Moravě zaplatil nový majitel téměř pět milionů korun.

V Brně budou experti Dorothea – PhDr. Jan Nízký na výtvarné umění, Mgr. Miroslav Zíka na užité umění a Mgr. Hana Šimonová na šperky, stříbro a hodinky – poskytovat veřejnosti své konzultantské služby a přijímat díla ze soukromých sbírek do dražeb od úterý 3. do čtvrtka 5. prosince vždy od 10 do 17 hodin v hotelu Continental na ulici Kounicova.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...