Výstava v centru představí desítky betlémů

Brno, 17. prosince 2012 – Brňané se také letos mohou pokochat krásou betlémů na speciální vánoční výstavě. Ta propojí tři objekty přímo v centru Brna, a to Letohrádek Mitrovských na Starém Brně, Baron Trenck Gallery v kapucínském klášteře pod Zelným trhem a nově také Hlídku pod Špilberkem.

betlem

Nejpočetnější a nejrůznorodější výstavu betlémů mohou lidé navštívit v Letohrádku Mitrovských. Organizátoři zde pro návštěvníky připravili celou řadu českých a moravských betlémů z tradičních i méně tradičních materiálů. K vidění jsou betlémy dřevěné, papírové, perníkové (jedlé i staročeské dekorativní), z vizovického pečiva, kukuřičného šustí, skla, keramiky, krajky, velmi zajímavé jsou betlémy z beskydské ovčí vlny nebo origami stromek s ozdobami. Pro porovnání, jak toto tradiční téma zachycují v zahraničí, jsou součástí výstavy i čtyři ukázky z východních oblastí Rumunska – lipové dřevořezby. Výstavu jako obvykle doplní profesionální floristické práce, takže obdivovatelky nápaditých dekorací získají inspiraci pro vánoční výzdobu bytu či domu. Výstava je v Letohrádku Mitrovských otevřena každé pondělí od 10 do 16 hodin až do 6 ledna. 25. a 26. prosince je výstava otevřené od 13 do 17 hodin, 31. prosince pak od 10 do 14 hodin.

betlem_pruh1

Hlídka pod Špilberkem (žlutá dvojbudova uprostřed kopce) nabídne směs zajímavostí, se kterými je možné se mezi betlémy setkat. Pod vánočními stromky budou uloženy historické dárky jako sáňky, kočárky, panenky, loutky, medvědi, hry a jiné hračky ze sbírky manželů Jiráskových z Brna. K výstavě bude připojen malý „hravý" koutek, kde si budete moci vytvořit např. papírovou dekoraci. Výstava v Hlídce pod Špilberkem je otevřena do 30. prosince od úterý do neděle mezi 10.00 a 16.00. Na Štědrý den je výstava otevřena od 10 do 15 hodin, o prvním a druhém svátku vánočním pak od 13 do 17 hodin.

V Baron Trenck Gallery u kapucínů bude k vidění největší mechanický betlém na Moravě, s úctyhodnými rozměry 9,4 m délky, ve kterém se nachází okolo 430 postav a zvířat, z nichž zhruba 250 je pohyblivých. Velikostí je betlém jeden z nejrozměrnějších v celé ČR a stále je rozšiřován. V českých betlémech neobvyklá písková barevnost připomíná originál krajiny v Izraeli. Betlém je součástí expozice Moravská vesnička, unikátního pohyblivého mechanismu s cca 500 figurkami. Výstava je v Baron Trenck Gallery otevřena až do 1. ledna každý den od 9.00 do 16.30.

Zdroj: Letohrádek Mitrovských v Brně


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...