NSS: Za nenaočkování dětí hexavakcínou hrozí rodičům pokuta

Brno, 4. června 2012 (MEDIAFAX) - Pokutu riskují rodiče, kteří nenechají dítě naočkovat hexavakcínou. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud, který vyhověl kasační stížnosti ministerstva zdravotnictví. Ministerstvo podalo kasační stížnost v souvislosti s rozhodnutím pražského městského soudu, který zrušil uloženou pokutu dvěma rodičům, jejichž nezletilá dcera nechodila na pravidelná očkování proti infekčním chorobám, na což upozornila její lékařka.

Injekce-do-paze

Očkovací povinnost vychází ze zákona o ochraně veřejného zdraví. Hexavakcína je kombinovaná očkovací látka složená ze šesti složek, která děti chrání proti šesti infekčním nemocem jako například žloutence typu B, dětské obrně a podobně. Očkování hexavakcínou je možné zahájit od 9. týdne věku dítěte.

Lenka Horáková

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF