Brno oslaví Mezinárodní den Romů plesem a vázáním stužek na Strom tolerance

Brno, 5. dubna 2012 (MEDIAFAX) - Do dvou částí rozdělí organizátoři letošní brněnské oslavy Mezinárodního dne Romů, který od roku 1971 připadá na 8. duben. Ve výroční den se uskuteční tradiční slavnostní ceremoniál vázání stužek na Strom tolerance v Lužánkách, v pátek 13. dubna se pak chystá romský ples na Musilce. „Ačkoli budeme oslavovat Mezinárodní den Romů, akce je určena všem – jak Romům, tak představitelům majoritní společnosti," řekla ve čtvrtek Věra Růžičková z pořadatelské organizace Ratolest.

Den-Romu

Hlavní snahou oslav je představit veřejnosti bohatost a rozmanitost romské kultury a přispět i k většímu porozumění a toleranci mezi nimi a majoritní společností.

V neděli 8. dubna se uskuteční vázání stužek na Strom tolerance v lužáneckém parku. Lidé se k slavnosti sejdou dvě hodiny po poledni. Strom vysadili aktivisté při loňských oslavách před hlavní budovou Střediska volného času Lužánky a stal se jedním ze symbolů celé akce.

V pátek 13. dubna se pak v sále Kulturního střediska Omega na Musilce odehraje romský ples. Vystoupí kapela Epaš, divadelní soubor Bengore a taneční soubory Piroš rouža a Merci.

"Na oslavách se podílí sedm brněnských organizací, které poskytují sociální nebo vzdělávací služby Romům," řekla Růžičková s tím, že záštitu nad oslavami převzali brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF