Muzeum romské kultury oslavilo své desáté narozeniny

Brno, 2. prosince 2015 – Muzeum romské kultury slaví významné jubileum, dekádu existence jako státní instituce. Je nadále jedinou organizací v Evropě, která systematicky a globálně mapuje dějiny a kulturu Romů a za svou činnost získalo mezinárodní uznání.

muzeum romske kultury

„Posledních deset let bylo pro rozvoj muzea klíčových. Se stálou podporou mohou Romové u nás skutečně znovu objevit a uchovat svůj historický poklad prostřednictvím originálních sbírkových předmětů. Jako organizace Ministerstva kultury ČR se Muzeum mohlo začít profesionalizovat a mimo jiné i vybudovat stálou expozici Příběh Romů, která se rozkládá na ploše 350 m2, zabírá tedy celé jedno patro muzejní budovy,“ uvádí ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Vedle stálé expozice jsou návštěvníkům k dispozici vždy 1-2 krátkodobé výstavy, které témata načrtnutá v expozici dále rozvíjejí. Teď právě je to výstava soch a dřevěných hraček včetně pojízdného kolotoče romského řezbáře Matěje Holuba.

K nejvýznamnějším výstavám z poslední dekády patří například: Černá země-bílý chléb o vlivu romské kultury na kultury většinové, Sytá duše představila vznikající romskou literaturu a její autory, Co to máš na sobě?! zase srovnala oděvy Romů různých skupin a zemí světa, Cigán sa ně prevelice lúbí představil unikátní muzejní sbírku plakátů. Výstavy umění jsou na programu trvale, například z díla Rudolfa Dzurka, Jolán Oláh nebo Romská socha 2008. Tato výstava také odstartovala tradici mezinárodních sochařských sympozií.

Prestižní ocenění
V roce 2009 se Muzeum romské kultury stalo držitelem své první ceny Gypsy spirit (nověji Roma spirit), kterou letos zároveň pomohlo rozšířit o novu kategorii „romská kultura“. Na mezinárodním poli Muzeum uspělo díky své činnosti přímo v komunitě brněnské čtvrti Cejl, kde sídlí. Za projekt podporující sociálně znevýhodněné děti a jejich rodiče ve vzdělávání získalo v roce 2013 Cenu Nadace ERSTE za přínos sociální integraci. „Doučujeme 60 dětí ze sociálně vyloučeného prostředí. Těší nás, že dva z našich dětských klientů již studují střední školu,“ popisuje ředitelka Jana Horváthová.

Samo muzeum od roku 2009 každoročně vyhlašuje Cenu Muzea romské kultury, v níž oceňuje osobnost, která přispěla k rozvoji či uchování romské kultury/romipen.

Muzeum také vydává knihy, hudební nosiče, vyrábí filmy. K výročí vzniká z dílny muzea nový film o této instituci, hudební album Zapomenuté tóny i stálá expozice v kostce, tedy putovní výstava o 35 panelech, které seznámí veřejnost v dalších městech se základními údaji o dějinách a kultuře Romů.

„Muzeum sice založilo pár jednotlivců, ale do dnešní doby se na jeho činnosti včetně dobrovolníků podílely už desítky lidí, každý zde zanechal svůj otisk a bez nich by to nešlo. Já mám při ohlédnutí docela dobrý pocit, že se podařilo něco, co má smysl. Dle spokojených návštěvníků se nám toto stále znovu potvrzuje. Hodně práce je však před námi. Děkujeme za podporu všem,“ uzavírá ředitelka Jana Horváthová.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...