V Brně vznikl první romský sitcom, tvůrci na něm pracovali tři roky

Brno, 5. prosince 2018 – Dva pilotní díly romského sitcomu Miri fajta budou v pátek 7. prosince představeny v brněnském Music Labu veřejnosti. Vůbec první romský sitcom vznikl na základě úspěšného divadelního představení. Jeho cílem je bořit společenská tabu prostřednictvím humoru, ale i dát mladým romským hercům příležitost.

romsky sitcom brno nataceni

Za celým projektem stojí romští začínající tvůrci Robin Stria a Niko Budai, ti s nápadem na autorské dílo přišli už v roce 2017. „Existuje velmi málo projektů, které by Romové sami vyráběli a spojovali v nich skrze humor rozdělenou společnost. Proto jsme se rozhodli sehnat stejně nadšené lidi a vytvořit dílo na nejvyšší úrovni, na které to dokážeme,“ popisuje jeden z autorů sitcomu Robin Stria.

V roce 2017 tak s finanční podporou městské části Brno-střed a nadací O2 Smart UP vznikla divadelní forma sitcomu, která měla premiéru v listopadu téhož roku. Divadelní představení sklidilo velký úspěch a v několik reprízách se hrálo v 10 městech po celé republice. V srpnu 2018 poté následovalo zfilmování sitcomu. „Natáčení bylo velmi náročné. Předcházely mu konkurzy, přepis scénáře, tvorba scénografie a kostýmů, které jsou ve filmu jiné než v divadle,“ říká Robin Stria, který působí také v romském středisku DROM.

První dva díly sitcomu tvůrci slavnostně představí v Brně první prosincový pátek. Premiéra v klubu Music Lab na ulici Opletalova 1 začíná ve 20 hodin a přístupná je i divákům z řad veřejnosti. Následně autoři plánují formát nabídnout veřejným internetovým televizím. „Chceme dát možnost romským hercům uplatnit se a zároveň budovat lepší obraz Romů ve veřejném mediálním prostoru. Jsme velmi hrdí, že jsme tento projekt, kterému jsme se všichni věnovali ve volném čase skoro tři roky, dotáhli do této podoby a věříme, že se máme kam posouvat,“ dodal Stria.

Foto: archív


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Březen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události