Ombudsman: Soudy jsou ochromené, dochází k porušování práv občanů

Brno, 14. března 2012 (MEDIAFAX) – Za situace, kdy jsou soudy mnohdy zavaleny nevyřízenými věcmi, jsou jim přidávány další povinnosti, které mohou jejich činnost zcela paralyzovat. Pro občany zároveň znamenají překážky v možnosti domáhat se svých práv a domáhat se soudní ochrany. Na tyto skutečnosti poukázal ombudsman Pavel Varvařovský. V této souvislosti Varvařovský poukázal například na přenesení povinnosti přezkoumávat rozhodnutí všech úřadů práce z celé země na jediný soud – Městský soud v Praze, který se dlouhodobě potýká s přetížeností.

justice

Přetížené české soudy paralyzují nové povinnosti, znamenající další průtahy v jejich rozhodování. Jediný pražský soud musí nově zkoumat rozhodnutí všech českých pracovních úřadů, řekl ve středu ombudsman s tím, že v případě sporu kvůli tomu musí lidé cestovat do Prahy.

Nastavený systém podle Varvařovského nyní znemožňuje zdravotně postiženým lidem, seniorům a lidem ohroženým chudobou v přístupu k soudu. "V případě sporu o jejich sociální dávky je nutí totiž cestovat do Prahy," poukázal ombudsman.

Podle Varvařovského by měl ministr práce a sociálních věcí urychleně iniciovat změnu zákona o Úřadu práce České republiky. "Novela by příslušnost soudu určovala podle sídla krajské pobočky, jejímž prostřednictvím centrální pracovní úřad rozhodl," řekl ombudsman. Čím déle totiž bude současná centralizace trvat, tím se podle něj přetíženost Městského soudu v Praze bude prohlubovat, což povede k dlouhodobému poškozování práv českých občanů.

České soudy by pak navíc pravděpodobně zcela ochromil návrh, podle kterého by soudy měly rozhodovat účastnické spory v oblasti služeb elektronických komunikací, jejichž předmětem je peněžité plnění. Až dosud tyto spory rozhoduje Český telekomunikační úřad, který kvůli enormnímu počtu případů není schopen rozhodovat v přiměřených lhůtách. Přesunem této povinnosti na přetížené soudy nemůže podle ochránce vést k zrychlení rozhodování. "Pro účastníky to navíc představuje finanční zátěž, musejí zaplatit náklady na soudní řízení a v mnoha případech to znamená i zbavení práva na odvolání. Pokud je spor veden o menší částku, jedná se z pohledu soudu o takzvaný bagatelní spor, v němž je odvolání nepřípustné," vysvětlil ombudsman.

Ochránce veřejných práv zmínil zároveň mezi lidmi nepříliš známou možnost podat návrh na určení lhůty, dokdy musí soud rozhodnout. "Není totiž možné, aby soud nevyhověl s tím, že je na tom personálně špatně, vede spoustu řízení a musí je vést v pořadí, v jakém došly," řekl Varvařovský. Dodal, že je pak samozřejmě možné i žádat odškodnění za průtahy způsobené na straně soudu.

 

Jiří Nováček, ilustrační foto: Kryštof Turek

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...