Soud se zastal ženy, po které exekutor vymáhal odměnu, i když dluh uhradila

Brno, 31. ledna 2012 (MEDIAFAX) - Ústavní soud v úterý vyhověl stížnosti Jarmily Rusnyákové ze Studénky, která se ohradila proti rozsudku soudu v Novém Jičíně, který jí přikázal uhradit osm a půl tisíce korun jako odměnu exekutorovi. Žena přitom dluh ještě před uvalením exekuce sama dobrovolně zaplatila. Verdikt vynesl předseda senátu Ústavního soudu Stanislav Balík. Jarmila Rusnyáková v ústavní stížnosti úspěšně namítla, že se novojičínský okresní soud nezabýval její námitkou vůči nákladům exekuce, kterou si vymahač stanovil na 8 628 korun.

exekuce

Novojičínský soud se tak nevypořádal s tvrzením Rusnyákové, "že základem pro určení odměny za provedení exekuce je výše exekutorem vymoženého plnění". Rusnyáková totiž u Ústavního soudu úspěšně poukazala na skutečnost, že vymáhanou pohledávku sama a dobrovolně ještě před zahájením samotné exekuce uhradila. "Soudnímu exekutorovi tak žádná odměna nepřísluší, protože ničeho nevymohl," řekla mluvčí ÚS Jana Pelcová.

Ústavní soud uznal stížnost ženy jako odůvodněnou a novojičínským soudcům zároveň důrazně vytkl formalismus při posuzování právně jednoduché kauzy. Soudce Stanislav Balík totiž upozornil, že v podobných případech již Ústavní soud několikrát rozhodoval.

"Nerespektováním ustálené judikatury Ústavního soudu přispívá okresní soud ke zcela zbytečnému zatěžování kapacit Ústavního soudu důvodnými podáními, které by ovšem obecné soudy měly být – i vzhledem k jednoduchosti materie a ustálené judikatuře Ústavního soudu – schopny bez větších problémů ústavně konformně vyřizovat samy," odůvodnil verdikt soudce Balík.

Jiří Nováček, ilustrační foto: Policie ČR

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...