Obří modely svedou bitvu na brněnském výstavišti

Brno, 7. března 2012 – Brněnského výstaviště se v sobotu 10. března promění v bojiště. Návštěvníci veletrhu PRODÍTĚ zažijí dramatickou bitvu Midway, která je přenese do období 2. světové války. Za doprovodu rozsáhlých pyrotechnických efektů a dramatické hudby bude na ploše asi 600m² u pavilonu V bojovat přibližně 80 funkčních občích modelů válečných strojů, tanků a letadel. O podrobnostech akce informovala pořádající organizace Midway Mini Navy Club.

bitva_modely

V bitvě se předvedou věrné kopie amerických, německých i ruských válečných strojů,  které se účastnily 2. světové války. Pozornost si zaslouží zejména model vojenského vlaku, bombardovací letadla v měřítku 1:13 typu B-17 a B-25 a tanky v měřítku 1: 16 typu T34 či Tiger. Nebudou chybět autentické exploze, výstřely, ani padlí vojáci.  Atmosféru podpoří originální kulisy bitevní krajiny a také dobové uniformy organizátorů ze sdružení Midway Mini Navy Club. 

Realizace tak velkolepé show není vůbec jednoduchá ani levná záležitost. Při přípravě bitvy musejí organizátoři pečlivě naplánovat letecké trasy tak, aby vybuchující letadla neohrozila diváky. Zároveň je nutné předejít vzájemnému rušení signálu jednotlivých modelů. Před samotnou bitvou se navíc uskuteční několik technických zkoušek, kde se bude prověřovat celkový bezproblémový průběh. „Náklady na tanko-leteckou bitvu Midway se mohou vyšplhat až na 70 tisíc korun, nejdražší je pyrotechnika. Pyrotechnické efekty jsou však nejpůsobivější a navozují dobovou válečnou atmosféru,“ říká Petr Vodák, předseda Midway Mini Navy Club.

Bitva Midway byla nejvýznamnější námořní bitvou 2. světové války. Uskutečnila se 3. června až 7. června 1942 a ukončila nadvládu Japonců na tichomořském bojišti. Touto událostí se inspirovalo brněnské sdružení modelářů Midway Mini Navy Club. První velká akce se uskutečnila v květnu 2008 na brněnské přehradě, kam se na bojové scény s námořními bitvami včetně leteckých bombardovacích útoků na válečné lodě přišlo podívat přes 16 tisíc lidí. Show měla velký úspěch. Klub začal pořádat další bitvy a vystavovat své modely na různých akcích týkajících se vojenské tématiky. Kromě námořních bitev se začaly pořádat i bitvy tanků a letadel. Zájem o bitvy Midway neustále roste, na letošní rok je jich naplánováno nejméně 20.

Zdroj: Midway Mini Navy Club


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...